Αρχική Διατροφή Doctor Food Βιταμίνη Β1: Θειαμίνη, η απαραίτητη για φουλ ενέργεια και γερούς μυς

Βιταμίνη Β1: Θειαμίνη, η απαραίτητη για φουλ ενέργεια και γερούς μυς

0
Βιταμίνη Β1: Θειαμίνη, η απαραίτητη για φουλ ενέργεια και γερούς μυς

DOCTOR FOOD | Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται η Βιταμίνη Β1 ή αλλιώς θειαμίνη – Ποιος παράγοντας την απειλεί

Η θειαμίνη ή αλλιώς Βιταμίνη Β1 είναι η πρώτη βιταμίνη που ταυτοποιήθηκε, το 1926, από τους Jansen & Donath οι οποίοι εργάζονταν με εκχύλισμα από πίτυρο ρυζιού για τη θεραπεία της ασθένειας beri-beri. Αυτός είναι και ο λόγος που φέρει τον αριθμό 1 στο όνομά της.

Ποια τρόφιμα έχουν θειαμίνη

Η θειαμίνη βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία ζωικών και φυτικών προϊόντων αλλά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (περιεκτικότητες μικρότερες των 0,5mg /100g τροφίμου). Έτσι πραγματικά σημαντικές πηγές θειαμίνης θεωρούνται το άπαχο χοιρινό κρέας, τα όσπρια και το φύτρο των δημητριακών.

Πού συμβάλλει η θειαμίνη

Η θειαμίνη μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β προάγει την αποικοδόμηση της γλυκόζης με αποτέλεσμα την παροχή ενέργειας ενέργειας στον οργανισμό. Επιπλέον συμβάλλει στο να παραμείνουν υγιείς και γεροί οι μυϊκοί και νευρικοί ιστοί.

Το αλκοόλ την απειλεί

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μεταβολισμός της θειαμίνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς παρατηρείται μείωση της απορρόφησης και αύξηση της απέκκρισης.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από ΕΦΕΤ και Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins & Minerals, EFSA

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!