Αρχική Διατροφή Doctor Food Πιπεριές – 4 κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους

Πιπεριές – 4 κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους

0
Πιπεριές – 4 κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους
Εικόνα: Pixabay

Ωμές οι μαγειρεμένες, οι πιπεριές αποτελούν σημαντική προσθήκη νοστιμιάς και γευστικής έντασης στο τραπέζι. Ας δούμε όμως και πόσο  καλό μας κάνουν.

Οι πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνης). Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, βιταμίνης Κ, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγγανίου. Περιέχουν, επίσης, β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή. Η σύστασή τους διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με το χρώμα τους. Ανεξάρτητα από το χρώμα τους, επειδή όλες οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, δύο  συστατικά που λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στα μάτια και στις αρθρώσεις.

4 κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πιπεριάς

Τα παρακάτω στοιχεία είναι αντλημένα από σχετικό άρθρο του BBC Good Food. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συστηματική κατανάλωση πιπεριάς:

  1. Ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Δύο καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, φαίνεται να βελτιώνουν την υγεία των ματιών, καθώς προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από οξειδωτικές βλάβες. Οι κόκκινες πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτά τα καροτενοειδή, ενώ όλων των χρωμάτων οι πιπεριές εμπεριέχουν και άλλα προστατευτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή και ιδιαίτερα, σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Εικόνα: Unsplash
  1. Ενδέχεται να περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας

Μία από τις πιο συνήθεις αιτίες της αναιμίας, κοινή πάθηση ειδικά μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι η έλλειψη σιδήρου. Οι πιπεριές παρότι εμπεριέχουν μέτρια ποσότητα σιδήρου, είναι αξιοσημείωτα πλούσιες σε βιταμίνη C, βιταμίνη που αυξάνει τη δυνατότητα απορρόφησης σιδήρου από το έντερο. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη C (δηλαδή στηριγμένες σε άφθονα φρούτα και λαχανικά) έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πρόσληψη σιδήρου από τον οργανισμό. Οι πιπεριές βοηθούν επιπλέον στην προστασία από την αναιμία, επειδή περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

  1. Ενδέχεται να προστατεύσει από ορισμένες χρόνιες ασθένειες

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με καλύτερη υγεία και προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνους. Για παράδειγμα, οι πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, E και βήτα-καροτίνης. Παρέχουν επίσης άφθονες ποσότητες πολυφαινολών (προστατευτικές φυτικές ενώσεις όπως η καψανθίνη, η παρουσία της οποίας είναι ιδιαίτερα υψηλή στις ώριμες κόκκινες πιπεριές). Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά υποδηλώνει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση -υπό αυτό το πρίσμα οι πιπεριές μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι μελέτες μεγάλης κλίμακας που εξετάζουν πολύ συγκεκριμένα την κατανάλωση πιπεριών και τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, παραμένουν ελλιπείς.

Πιπεριές γεμιστές με ρύζι (χωρίς κιμά)

  1. Μπορεί να καθυστερούν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία

Ενδιαφέροντα ευρήματα από μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ακόμη ότι η κατανάλωση πιπεριάς μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της απώλειας μνήμης σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Οι ενώσεις στις ώριμες πιπεριές φαίνεται να αναστέλλουν ένα ένζυμο που απελευθερώνει αμυλοειδείς πρωτεΐνες –αυτές οι πρωτεΐνες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Μεταγενέστερη έρευνα υποδηλώνει ότι πιθανώς οι πολλές φυτικές ενώσεις στις πιπεριές, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών, των καροτενοειδών και των φλαβονοειδών, μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτά τα ευρήματα.

Χοιρινές μπριζόλες με κρεμμύδια και πιπεριές

Είναι οι πιπεριές τρόφιμο κατάλληλο για όλους;

Η κατανάλωση πιπεριάς αποτελεί υγιεινή συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο ορισμένοι τις αποφεύγουν καθώς φαίνεται να τους δυσκολεύουν στη χώνευση και να προκαλούν καούρα. Άλλοι, πάλι, εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα, αν και αυτό είναι πιο σπάνιο -πάντως η αλλεργική αντίδραση στις πιπεριές είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν αλλεργία στη γύρη.

Εάν δεν είστε σίγουροι σχετικά με το κατά πόσον μπορείτε να συμπεριλάβετε τις πιπεριές στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ειδικό διαιτολόγο.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com