Αρχική Διατροφή Doctor Food Τυρί, γάλα και γιαούρτι κατά της αρτηριακής πίεσης

Τυρί, γάλα και γιαούρτι κατά της αρτηριακής πίεσης

0
Τυρί, γάλα και γιαούρτι κατά της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension, η τακτική κατανάλωση προβιοτικών, μέσω τροφίμων όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος.
 

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension, η τακτική κατανάλωση προβιοτικών, μέσω τροφίμων όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος.
 
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Griffith» και του Ινστιτούτου Υγείας «Griffith» στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, με επικεφαλής την Δρ Τζινγκ Σαν, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των απαραίτητων ποσοτήτων προβιοτικών για διάστημα δύο μηνών μπορεί να μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση του αίματος. 
 
Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι, τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά βακτήρια» που εμπεριέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, την χοληστερόλη, και άλλες ορμόνες, δηλαδή σε παράγοντες που επηρεάζουν την ροή του αίματος. 
 
Οι αυστραλιανοί ερευνητές επαναξιολόγησαν δεδομένα από εννέα προηγούμενες μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 550 άτομα. Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είχαν πάρει προβιοτικά ή όχι. Επτά μελέτες ήταν διπλές-τυφλές, δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες, ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποιος έπαιρνε προβιοτικά και ποιος όχι. Τα διάφορα στελέχη προβιοτικών βακτηρίων εμπεριέχονταν σε προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι. 
 
«Δεν νομίζω ότι ο γενικός πληθυσμός κατανοεί την επίδραση των προβιοτικών στην υγεία του. Η πρόκληση λοιπόν για μας είναι να πείσουμε τους ανθρώπους αλλά και τους γιατρούς να αποδεχθούν τον ρόλο των προβιοτικών στην καθημερινή διατροφή», σχολιάζει η Δρ Σαν. 
 
Βέβαια σε καμιά περίπτωση τα ευρήματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι αντί των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε προβιοτικά, καθώς παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο πως δρουν στον οργανισμό. 
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, η κατανάλωση προβιοτικών μείωνε την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,56 mm Hg και τη διαστολική κατά 2,38 mm Hg, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα ή την απουσία θεραπείας. 
 
Για την επίτευξη όμως σημαντικής βελτίωσης στην αρτηριακή πίεση ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον ένα γιαούρτι την ημέρα, για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Μάλιστα, η επίδραση ήταν εμφανέστερη στα άτομα που είχαν την υψηλότερη αρτηριακή πίεση. 
 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, φυσιολογική θεωρείται η αρτηριακή πίεση όταν η συστολική είναι μικρότερη από 120 mm Hg και η διαστολική κάτω από 80 mm Hg. Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται η τιμή των 140/90 mm Hg, που αυξάνει και τον ατομικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρικές βλάβες και άλλα προβλήματα υγείας. 
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.