Αρχική Διατροφή Doctor Food Τσάι του βουνού – Οι ιδιότητες του πατροπαράδοτου αφεψήματος

Τσάι του βουνού – Οι ιδιότητες του πατροπαράδοτου αφεψήματος

0
Τσάι του βουνού – Οι ιδιότητες του πατροπαράδοτου αφεψήματος

DOCTOR FOOD | Οι παλιότερες γενιές το θεωρούσαν φάρμακο. Ποιες ιδιότητες έχει το τσάι του βουνού με μια ματιά.

Πατροπαράδοτο ρόφημα, το τσάι του βουνού, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για τα κρυολογήματα από παλαιότερες γενιές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπές μεσογειακές χώρες -ιδιαίτερα στην Ισπανία. Σημαντικές έρευνες επιβεβαιώνουν τη λαϊκή του χρήση για την πρόληψη ή καταπράυνση των κρυολογημάτων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυώματος.

Το τσάι του βουνού έχει συνδεθεί ακόμη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, σε βαθμό που ανταγωνίζεται το πράσινο τσάι, με αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και με προληπτική δράση κατά της οστεοπόρωσης. Οι περισσότερες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από πανεπιστήμια της Ν. Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Υπάρχει και μια μεγάλη γερμανική έρευνα, κατά την οποία εξετάστηκαν οι ιδιότητες 150 βοτάνων και φυτών, όπου εντοπίστηκε και αναδείχτηκε η ευεργετική συνεισφορά του τσαγιού του βουνού κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τσάι του βουνού – Αδυνατίζει; Δεν υπάρχουν μεγάλες έρευνες που να συνδέουν ευθέως και ξεκάθαρα την κατανάλωση τσαγιού του βουνού με το αδυνάτισμα και τη μείωση του σωματικού βάρους ανεξάρτητα από το είδος και την ποσότητα διατροφής που λαμβάνει κανείς κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Με γενικότερους όρους ισχύει πάντα το ότι ένας καλά ενυδατωμένος οργασμός με υγρά, όπως το τσάι του βουνού, που περιέχουν πολύτιμα για την άρτια λειτουργία του σώματος συστατικά, ανταπεξέρχεται καλύτερα στις μεταβολικές διαδικασίες και όχι μόνο.

Το τσάι του βουνού προέρχεται από το φυτό τσάι του βουνού (γένος Sideritis – Σιδηρίτις) που συλλέγεται το καλοκαίρι συνήθως, όταν είναι σε πλήρη άνθηση, αποξηραίνεται και καταναλώνεται ως αφέψημα. Το όνομά του παραπέμπει στον «φτιαγμένο από σίδερο». Από τα πολλά είδη και τις ποικιλίες του στη χώρα μας φημισμένες είναι το τσάι του Βουνού Άγιου Όρους, το τσάι του Βουνού Ταϋγέτου, το τσάι του Βουνού Ολύμπου, το τσάι του Βουνού Κρήτης, αλλά και του Παρνασσού και της Εύβοιας.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com