Αρχική Διατροφή Doctor Food Ντομάτες κατά του καρκίνου του προστάτη

Ντομάτες κατά του καρκίνου του προστάτη

0
Ντομάτες κατά του καρκίνου του προστάτη

Οι άντρες που καταναλώνουν άφθονες ντομάτες έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, επιβεβαιώνει μία νέα βρετανική μελέτη.

Οι άντρες που καταναλώνουν άφθονες ντομάτες έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, επιβεβαιώνει μία νέα βρετανική μελέτη.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Όπως έδειξε, ενάμιση φλιτζάνι ντομάτες την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά σχεδόν το ένα πέμπτο, ενώ γενικά η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τον μειώνει κατά σχεδόν το ένα τέταρτο.
 
Ο καρκίνος του προστάτη είναι παγκοσμίως ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος των ανδρών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), κάθε άντρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να παρουσιάσει τον συγκεκριμένο καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του.
 
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης σε σχεδόν 20.000 Βρετανούς ηλικίας 50 έως 69 ετών, οι οποίοι παρείχαν λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφή και το ιατρικό ιστορικό τους.
 
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άντρες που έτρωγαν 10 φλιτζάνια ντομάτες την εβδομάδα είχαν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι έτρωγαν κάθε μέρα συνολικά δύο σαλάτες και τρία φρούτα είχαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
 
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ντομάτες μπορεί να είναι σημαντικές για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Βανέσα Ίρ, από την Σχολή Κοινωνικής & Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει πως οι ντομάτες προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη – μία ιδιότητα που αποδίδεται στην ουσία λυκοπένη (ή λυκοπένιο) που περιέχουν. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια ποσότητα είναι απαραίτητη στους άντρες.
 
Τα καλά νέα είναι πως οι ντομάτες σε όλες τις μορφές παρέχουν οφέλη στον προστάτη – είτε είναι φρέσκιες ή μαγειρεμένες, είτε κέτσαπ, πολτός ή σάλτσα για ζυμαρικά και πίτσες.
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.