Αρχική Διατροφή Doctor Food Μήλα: Γιατί μας κάνουν καλό

Μήλα: Γιατί μας κάνουν καλό

0
Μήλα: Γιατί μας κάνουν καλό

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη και την επιδιόρθωση της οξειδωτικής βλάβης που συμβαίνει κατά τη φυσιολογική κυτταρική δραστηριότητα.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη και την επιδιόρθωση της οξειδωτικής βλάβης που συμβαίνει κατά τη φυσιολογική κυτταρική δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη– ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 4 γραμμάτια ινών. Κατηγοριοποιείται ως διαλυτή ίνα και έχει τεράστια οφέλη στην υγεία.

Λευκά και υγιή δόντια
Ένα μήλο δεν θα αντικαταστήσει την οδοντόβουρτσα, αλλά το δάγκωμα και το μάσημα ενός μήλου ερεθίζει την παραγωγή σάλιου στο στόμα μειώνοντας τη διάβρωση των δοντιών περιορίζοντας τα επίπεδα των βακτηρίων.

Εμποδίζουν το Alzheimer
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού μήλου μπορεί ενδεχομένως να προλάβει τη νόσο Alzheimer και να καταπολεμήσει την επίδραση της γήρανσης του εγκεφάλου.

Προστασία από το Πάρκινσον
Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν φρούτα και άλλες τροφές πλούσιες σε ίνες κερδίζουν σε ένα βαθμό προστασία έναντι της νόσου Πάρκινσον. Οι επιστήμονες το έχουν συνδέσει με τη δύναμη των αντιοξειδωτικών κατά των ελευθέρων ριζών.

Μειώνει όλα τα είδη καρκίνου
Ερευνητές από το American Association for Cancer Research, μεταξύ άλλων συμφωνούν ότι η κατανάλωση μήλων που είναι πλούσια σε φλαβονόλες θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας κατά 23%. Ερευνητές στο Cornell University εντόπισαν αρκετές ουσίες στη φλούδα του μήλου που έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες έναντι των καρκινικών κυττάρων στη ήπαρ το παχύ έντερο και το μαστό. Η αρχική τους έρευνα ανακάλυψε ότι εκχύλισμα μήλου μπορεί να μειώσει τον αριθμό και το μέγεθος όγκων στο μαστό σε ποντικούς. Στο μεταξύ, το National Cancer Institute στις ΗΠΑ έχεις συστήσει υψηλή πρόσληψη ινών για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο παχύ έντερο.

Περιορίζεται ο κίνδυνος διαβήτη
Γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσες δεν τρώνε μήλα. Τα μήλα περιέχου διαλυτές ίνες που επηρεάζουν θετικά τις διακυμάνσεις του σακχάρου.

Μείωση χοληστερόλης
Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στα μήλα συνδέονται με λιπαρά στο έντερο, που μεταφράζεται σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και σε περισσότερη υγεία.

Πιο υγιής καρδιά
Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη διαλυτών ινών με μικρότερη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες. Η φαινολική ουσία που βρίσκεται στη φλούδα του μήλου εμποδίζει επίσης τη χοληστερόλη που εισέρχεται στο σύστημα από το να στερεοποιηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών. Όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες μειώνεται η ροή του αίματος στην καρδιά οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο.

Εμποδίζει τις πέτρες στη χολή
Οι πέτρες στη χολή δημιουργούνται όταν υπάρχει πολύ χοληστερόλη στη χολή για να παραμείνει υγρή και έτσι στερεοποιείται. Εμφανίζονται συχνά στους παχύσαρκους. Για να προληφθούν οι πέτρες στη χολή, οι γιατροί συνιστούν διατροφή υψηλή σε ίνες ώστε να βοηθηθεί ο έλεγχος του βάρους και των επιπέδων χοληστερόλης.

Νικά τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα
Αν δεν μπορείτε να πάτε στο μπάνιο ή δεν μπορείτε να σταματήσετε, οι ίνες του μήλου μπορούν να βοηθήσουν. Οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν και στις 2 περιπτώσεις.

Ουδετεροποιεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, καθώς και φούσκωμα. Για να ελεγχθούν τα συμπτώματα, οι γιατροί συνιστούν να παραμένετε μακριά από γαλακτοκομικά και λιπαρά τρόφιμα και να περιλαμβάνετε πολλές ίνες στη διατροφή σας.

Το μήλο εμποδίζει τις αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες, αν και δεν απειλούν τη ζωή μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές. Προκαλούνται από μεγάλη πίεση στην περιοχή της πυέλου και του ορθού. Οι ίνες βοηθούν στην άμβλυνση των αιμορροΐδων.

Έλεγχος του βάρους
Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με το επιπλέον βάρος. Μεταξύ τους είναι η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και η άπνοια.Για να ρυθμίσει κάποιος το βάρος του και να βελτιώσει την υγεία του οι γιατροί συνιστούν διατροφή πλούσια σε ίνες. Τροφές με ίνες φέρνουν κορεσμό χωρίς να κοστίζουν πολύ σε θερμίδες.

Αποτοξίνωση του ήπατος
Συνέχεια καταναλώνουμε τοξίνες, είτε σε μορφή ποτών είτε σε μορφή φαγητού, και το ήπαρ είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό τους.
Πολλοί γιατροί εκφράζουν σκεπτικισμό για τις δίαιτες αποτοξίνωσης. Ένας από τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπους διατροφής για να αποτοξινώσετε το ήπαρ είναι τα φρούτα- όπως τα μήλα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα κόκκινα μήλα περιέχουν το αντιοξειδωτικό κουερσετίνη. Πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν ότι η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους στρες.

Εμποδίζει τον καταρράκτη
Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν μεικτά αποτελέσματα σχετικά με το θέμα, πρόσφατες μακροχρόνιες έρευνες υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά-όπως τα μήλα-είναι 10 έως 15% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καταρράκτη.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.