Αρχική Διατροφή Doctor Food Φρούτα και λαχανικά κατά του εγκεφαλικού

Φρούτα και λαχανικά κατά του εγκεφαλικού

0
Φρούτα και λαχανικά κατά του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη,  με την κατανάλωση δύο φρούτων ή μιας σαλάτας την ημέρα οι πιθανότητες να μειωθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται .

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, με την κατανάλωση δύο φρούτων ή μιας σαλάτας την ημέρα οι πιθανότητες να μειωθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται. 
 
 Όπως έδειξε, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 32% με κάθε 200 γραμμάρια φρούτων που καταναλώνονται την ημέρα και κατά 11% με κάθε 200 γραμμάρια λαχανικών που καταναλώνονται την ημέρα.
 
Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 20 κλινικών μελετών των τελευταίων 19 ετών, στις οποίες εξετάσθηκε η συσχέτιση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τα εγκεφαλικά.
 
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke», στις 19 μελέτες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 760.000 εθελοντές από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.
 
Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου αφορούσε τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια – την πιο συχνή μορφή εγκεφαλικών, που οφείλεται στην παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
 
Όσον αφορά το που μπορεί να οφείλεται το όφελος αυτό, πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό λίπος, την περίμετρο της μέσης, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τη φλεγμονή.
 
Όλες αυτές οι παράμετροι παίζον ρόλο στην εμφάνιση ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, τονίζουν ο δρ Γιαν Κιου, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Δημοτικού Νοσοκομείου του Qingdao, στην Κίνα, και οι συνεργάτες του.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αν όλοι οι άνθρωποι έτρωγαν καθημερινά 600 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών, η συχνότητα των ισχαιμικών εγκεφαλικών σε όλο τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 19% τον χρόνο.
 
 
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.