Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Φασολάκια πράσινα – Βάλτε τα στο μενού!

Φασολάκια πράσινα – Βάλτε τα στο μενού!

0
Φασολάκια πράσινα – Βάλτε τα στο μενού!
Εικόνες: Unsplash

Ποιες είναι οι διατροφικές αρετές τους και πώς να καθαρίσετε τα φρέσκα πράσινα φασολάκια

Τα πράσινα φασολάκια, ειδικά τα λαδερά, είναι απ’ τα πλέον κλασικά πιάτα του ελληνικού παραδοσιακού τραπεζιού και αν δεν τα συνηθίζετε, καλό είναι να αρχίστετε να τα τιμάτε, γιατί είναι πλούσια σε διατροφικές αρετές.

Πότε εμφανίζονται και πώς καθαρίζονται τα φρέσκα φασολάκια

Φασολάκια πράσινα μπορεί να καταναλώσει κανείς εύκολα όλο το χρόνο λόγω της πληθώρας των κατεψυγμένων εκδοχών τους, που διατίθενται στο εμπόριο. Φρέσκα πράσινα φασολάκια αρχίζουν να «εμφανίζονται» απ’ τα τέλη του Απρίλη και κάνουν θραύση όλο το καλοκαίρι. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 130 ποικιλίες του συγκεκριμένου λαχανικού.

Για να καθαρίσουμε τα φασολάκια, αρχικά ελέγχουμε την παρτίδα κόβοντας ένα στη μέση. Αν μείνει να «κρέμεται» από τις «κλωστές» του, σημαίνει ότι η παρτίδα έχει ίνες που δεν τις θέλουμε στο φαγητό και είναι ακριβώς αυτές που πρέπει να καθαρίσουμε. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι για να μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα τη διαδρομή του κόβουμε αρχικά την κορυφή (απ’ την πλευρά που είναι το κοτσάνι.) Έπειτα καθαρίζουμε περιμετρικά το φασολάκι από τις ίνες που βρίσκονται σα «ραφή» γύρω-γύρω από το πράσινο περίβλημα και τις πετάμε.

Πράσινα φασολάκια, σπουδαία από διατροφικής άποψης

Τα φρέσκα πράσινα φασολάκια είναι σπουδαία από διατροφικής άποψης, αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Σταματάκη Αστερία, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Όπως εξηγεί 1 φλιτζάνι ωμά φασολάκια μας εφοδιάζει τον οργανισμό με:

  • Θερμίδες: 30 kcal
  • Υδατάνθρακες: 6,97 g
  • Πρωτεΐνες: 1,83 g
  • Φυτικές Ίνες: 3 g
  • Λιπαρά: 0,22 g

Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα πράσινα φασολάκια μας προσφέρουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) και βιταμίνη Β1 (θειαμίνη).

Συνταγές με φασολάκια πράσινα

Ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που περιέχουν τα φασολάκια είναι το φολικό οξύ. 100 γρ. λαχανικού μας δίνει 37 µg ή 9% φολικού οξέος. Το φολικό οξύ, ειδικά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β12, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σύνθεση DNA και την κυτταρική διαίρεση. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να το συνθέσει, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι η επάρκεια του στον οργανισμό, εξαρτάται αποκλειστικά από την διατροφή

Από μέταλλα, τα φασολάκια περιέχουν κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το μαγγάνιο δρα μαζί με το ένζυμο υπεροξειδική δισμουτάση και διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και το κάλιο που περιέχουν τα πράσινα φασολάκια, καθώς είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Φασολάκια λαδερά

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.