Αρχική Διατροφή Doctor Food Εγκεφαλικά κύτταρα κατά της παχυσαρκίας

Εγκεφαλικά κύτταρα κατά της παχυσαρκίας

0
Εγκεφαλικά κύτταρα κατά της παχυσαρκίας

Σύμφωνα με πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Neurosciences, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων που ενδεχομένως να μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία για φαγητό. 

Σύμφωνα με πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Neurosciences, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων που ενδεχομένως να μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία για φαγητό. 
 
Πρόκειται για κύτταρα που εντοπίζονται στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται επίσης με συναισθήματα, όπως το άγχος και ο φόβος.
 
 
Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια υποστηρίζει μάλιστα ότι η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων νευρώνων αναστέλλει αμέσως της επιθυμία για φαγητό. Ελπίζουν λοιπόν ότι, μελλοντικά θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα κύτταρα για να θεραπείες κατά της παχυσαρκίας και της ανορεξίας. Επίσης, αναμένεται να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των πολλών και περίπλοκων νευρικών κυκλωμάτων που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης.
 
Οι ερευνητές περιγράφουν τα συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα ως «κεντρικό πίνακα» που συνδυάζει και αναμεταδίδει πολλά διαφορετικά μηνύματα στον εγκέφαλο για να βοηθήσει στη μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής.
 
Μάλιστα, με δέσμες λέιζερ οι επιστήμονες μπόρεσαν να διεγείρουν τους νευρώνες, προκαλώντας πλήρη και άμεση αναστολή της κατανάλωσης τροφής στα τρωκτικά.
 
«Ήταν σα να πατάς ένα κουμπί και τα πειραματόζωα να σταματούν να τρώνε», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ντέιβιντ Άντερσον.
 
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν χημικές ουσίες για να μιμηθούν διάφορες καταστάσεις, περιλαμβανομένου του κορεσμού, της κακουχίας, της ναυτίας και της πικρής γεύσης. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι οι νευρώνες ήταν ενεργοί σε όλες τις καταστάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν ακέραιοι σε πολλούς και αντικρουόμενους διεγέρτες.
 
Βέβαια, οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα κύτταρα «εργάζονταν» πιο έντονα όταν τα ποντίκια είχαν καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα, που σημαίνει ότι μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής.
 
«Τα συγκεκριμένα κύτταρα αντιπροσωπεύουν το πρώτο καλά καθορισμένο δίκτυο που αναστέλλει τη σίτιση εγκεφαλικά. Αν τα ίδια κύτταρα υπάρχουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ίσως μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι εμπλέκονται στην αναστολή της σίτισης και στον άνθρωπο και να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών για όλες τις διατροφικές διαταραχές», σχολιάζει ο Δρ Αντερσον.
 
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν πως αυτή η ομάδα κυττάρων αλληλεπιδρά με άλλα γνωστά νευρικά κέντρα που εμπλέκονται στην προαγωγή της πρόσληψης τροφής.
 
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com