Αρχική Διατροφή Doctor Food Διατροφή με πρωτεΐνες κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου

Διατροφή με πρωτεΐνες κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου

0
Διατροφή με πρωτεΐνες κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου

Σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 
 
Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη, όταν οι επιπλέον πρωτεΐνες είναι ζωικής προέλευσης, συγκριτικά με τη μείωση που επιτυγχάνεται με τις φυτικές πρωτεΐνες. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ζωικές πρωτεΐνες δεν πρέπει να ταυτίζονται πάντα με κρέας, αφού η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. 
 
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ, με επικεφαλής τον Δρ Ξινφένγκ Λίου, αξιολόγησαν όλες τις δημοσιευμένες έρευνες -συνολικά επτά- για τη σχέση πρωτεϊνών και εγκεφαλικού επεισοδίου, οι οποίες αφορούσαν 255.000 άτομα από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, και τη Σουηδία, για μια περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών.
 
Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, όσοι περιλάμβαναν πολλές πρωτεΐνες στη διατροφική τους καθημερινότητα, τρώγοντας κυρίως ψάρια και όχι κόκκινο κρέας, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που δεν περιλάμβαναν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών στο διαιτολόγιο τους. 
 
Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται να καταναλώνει κανείς καθημερινά για να έχει μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθορίστηκε στα περίπου 20 γραμμάρια. Για κάθε 20 πρόσθετα γραμμάρια πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς ημερησίως, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 26%. 
 
Η μείωση του κινδύνου εξακολουθούσε να ισχύει ακόμη και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες όπως, η υπερχοληστερολαιμία, ή το κάπνισμα. 
 
«Αν όλοι έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες, αυτό θα μεταφραζόταν σε τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο παγκοσμίως κάθε χρόνο, συν τις μειωμένες αναπηρίες για τον ίδιο λόγο. Το ‘μυστικό’ είναι να αντικαταστήσει κανείς το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια.», εξηγεί ο Δρ Λίου.
 
Οι πρωτεΐνες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει την προστατευτική δράση τους στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Οι Κινέζοι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως πως χρειάζονται περαιτέρω μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, προτού υιοθετηθούν οι σχετικές ιατρικές συστάσεις, αν και τα έως τώρα ευρήματα φαίνονται πειστικά.
 
Ο Δρ Αρτούτο Ταμάγιο του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά, αντιτείνει πάντως ότι μια κυρίως φυτοφαγική μεσογειακή διατροφή, όπως η Κρητική, με δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά και λίγο κόκκινο κρέας, είναι κατάλληλη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
 
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com