Αρχική Διατροφή Doctor Food Διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα χειμωνιάτικα φρούτα

Διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα χειμωνιάτικα φρούτα

0
Διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα χειμωνιάτικα φρούτα

Η πρώτη σκέψη που κάνουμε όταν λέμε ‘’φρούτα’’, είναι το καλοκαίρι και οι ζουμεροί του καρποί… όμως και ο χειμώνας έχει αρκετά λαχταριστά φρούτα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η πρώτη σκέψη που κάνουμε όταν λέμε ‘’φρούτα’’, είναι το καλοκαίρι και οι ζουμεροί του καρποί… όμως και ο χειμώνας έχει αρκετά λαχταριστά φρούτα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr • της Ελένης Νικολάου (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)

Έχουμε δυνατότητα επιλογής φρούτων προς κατανάλωση και το χειμώνα. Οι επιλογές μας είναι οι εξής: μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πορτοκάλι, μανταρίνι, ακτινίδιο, ρόδι, δαμάσκηνο, κυδώνι, ανανάς, γκρέπφρουτ.

Φρούτα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και η ποσότητα να είναι 2-4 φρούτα, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου. Σημαντικό είναι να καταναλώνουμε φρούτα εποχής και να έχουμε ποικιλία, να μην επιλέγουμε μόνο ένα συγκεκριμένο φρούτο καθημερινά. Στον παρακάτω πίνακα θα αξιολογήσουμε τις θερμίδες που μας δίνουν τα φρούτα του χειμώνα ανά 100 γρ., θα δούμε ποια είναι αυτά που μας δίνουν τις περισσότερες θερμίδες και τα οποία μπορούμε να καταναλώνουμε σε μικρότερη ποσότητα ή σε μικρότερη συχνότητα αν θέλουμε να περιορίσουμε την πρόσληψη των θερμίδων μας μέσα στην ημέρα.

 Φρούτο (100γρ.) Ενέργεια (θερμίδες/ kcal)
 Μπανάνα  89
 Ρόδι 83
 Ακτινίδιο 61
 Κυδώνι 57 
 Μανταρίνι  53 
 Μήλο με τη φλούδα 52 
 Μήλο χωρίς φλούδα 48 
 Ανανάς 50 
 Αχλάδι 48 
 Πορτοκάλι  47 
 Δαμάσκηνο 46 
 Γκρέιπφρουτ 32

USDA,National Nutrient Database for Standard Reference Release 27

 

Τα περισσότερα από τα χειμωνιάτικα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει αντιοξειδωτική δράση, αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και είναι απαραίτητη για την ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, σε κάλιο, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επιμήκυνση υγιών οστών κατά την ανάπτυξη και στη λειτουργία της όρασης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, το ρόδι σε κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Κ, C και αντιοξειδωτικές ουσίες, το ακτινίδιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες C, Α, Κ, το μήλο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, Α, το πορτοκάλι σε βιταμίνη C, κάλιο. φυλλικό οξύ και ασβέστιο, το αχλάδι σε βιταμίνη C, κάλιο και βιταμίνη Α, το μανταρίνι σε κάλιο, βιταμίνες C, A, το δαμάσκηνο σε κάλιο, βιταμίνες Α, C, ο ανανάς σε κάλιο και βιταμίνη C, το κυδώνι σε κάλιο και βιταμίνη Α, το γκρέιπφρουτ σε κάλιο, βιταμίνες Α και C.

Από τα φρούτα του χειμώνα εκείνα που καταναλώνονται συχνότερα είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, το μήλο και τα μανταρίνια. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν τη μπανάνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς είναι αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων. Μας παρέχει άμεσα ενέργεια, αφού περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες. Για το λόγο αυτό την προτιμούν πολύ και όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Επίσης, μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να καταναλωθεί εκτός σπιτιού.

Το μήλο μεταφέρεται και εκείνο εύκολα και προτιμούμε να το καταναλώνουμε με τη φλούδα του διότι μας προσφέρει επιπλέον φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Το πορτοκάλι είναι λίγο δύσκολο να το καθαρίσουμε εκτός σπιτιού, γι΄ αυτό οι περισσότεροι προτιμούν να το καταναλώσουν με τη μορφή φυσικού χυμού. Καταναλώνοντας βέβαια 1 ποτήρι φυσικό χυμό είναι σαν να έχουμε καταναλώσει 2 φρούτα, επομένως έτσι αυξάνουμε την πρόσληψη των θερμίδων που θα προσλάβουμε. Τα μανταρίνια είναι εύκολο να τα μεταφέρουμε γιατί είναι εύκολο να τα καθαρίσουμε, αλλά συνήθως δεν μένουμε σε 2 μανταρίνια που είναι μία καλή ποσότητα να καταναλώσουμε, επομένως ξεφεύγουμε στις θερμίδες που θα προσλάβουμε.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλύτερη κατανάλωση και δίκαια διότι μας παρέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και συμβάλλει στην υγεία μας (έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, της γήρανσης του δέρματος, καρκίνων, της οστεοαρθρίτιδας, προάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, συμβάλλει στη μείωσης της αρτηριακής πίεσης, δρα έναντι βακτηριακών λοιμώξεων, οδοντιατρικών ασθενειών, έναντι της στυτικής δυσλειτουργίας, της ανδρικής στειρότητας, της νόσου Αλτσχάιμερ).

Ακόμη, το ακτινίδιο καταναλώνεται περισσότερο από εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Επίσης, τα δαμάσκηνα και κυρίως με την μορφή των αποξηραμένων καταναλώνονται για τον ίδιο λόγο. Τέλος, ο ανανάς, το κυδώνι και το γκρέιπφρουτ είναι τα φρούτα με τη μικρότερη κατανάλωση. Το κυδώνι το χρησιμοποιούμε κυρίως για τη δημιουργία γλυκού (του κουταλιού ή ψητά κυδώνια). Ο ανανάς καταναλώνεται συχνότερα ωμός αλλά και σαν αποξηραμένο φρούτο, στο οποίο συνήθως προσθέτουμε ζάχαρη και επιβαρύνει με την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων. Το γκρέιπφρουτ συνήθως καταναλώνεται σε χυμό, στον οποίο πρέπει να προσέχουμε αν προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη.

Επομένως, καταναλώνουμε ποικιλία φρούτων καθημερινά για να προσλαμβάνουμε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, να απολαμβάνουμε τα ποικίλα οφέλη στην υγεία μας αλλά και να μην ρουτινιάζουμε!

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com