Αρχική Blogs Cook 'N Roll Curse of the Golden Flower

Curse of the Golden Flower

0
Curse of the Golden Flower

Η κατάρα του χρυσού λουλουδιού

Curse of the Golden Flower
Σκηνοθέτης: Zhang Yimou
Cast:
Gong Li, Chow Yun-Fat, Jay Chou, Ye Liu, Junjie Qin
Σενάριο:
Zhang Yimou
Διάρκεια:
114΄

Υλικά:
Κάπου στην Αυτοκρατορική Κίνα, το έτος 928 μ.X., με την ευκαιρία της Γιορτής των Χρυσανθέμων και την επιστροφή του Αυτοκράτορα από τον πόλεμο, μία βασιλική οικογένεια ανακατεύει και μαγειρεύει στο χρυσαφένιο της wok τα πατροπαράδοτα υλικά που δεν λείπουν ποτέ από κανένα εορταστικό κινέζικο τραπέζι: προδοσίες, δηλητήρια, πισώπλατα μαχαιρώματα, μπροστόστηθα μαχαιρώματα, κάτι ψιλοαιμομιξίες και μπόλικο ψιλοκομμένο κρέας, το οποίο έχετε μαρινάρει σε μια κουταλιά rice wine, τζίντζερ, λίγο soy sauce και μια κοφτή από κορν φλάουρ για 20΄ τουλάχιστον.

Εκτέλεση: Παίρνετε 1 Μάνα-Αυτοκράτειρα-Θεά, διασταύρωση μεταξύ Lady Macbeth & Joan Crawford, και βάζετε τον βασιλικό γιατρό κι αυτός την παρθένα κόρη του να τη δηλητηριάζει αργά (ίσα με τρία χρόνια μιλάμε τώρα) αλλά σταθερά με ένα σπάνιο κινέζικο μανιτάρι –τσάι, από αυτά τα κατάμαυρα που σιγά σιγά σε κάνουν Γκόλφω.
Αυτή τώρα έχει τρεις γιους. Έναν που θέλει να δει αυτοκράτορα στη θέση του στυγνού, λίγο μουγκού, πολύ πηδηχταρά άντρα της, έναν ζουμπά που λειτουργεί ως ντεκόρ μέχρι που στο τέλος τους σκοτώνει όλους και έναν ξώγαμο του άντρα της. Αυτόν τον τελευταίο αυτή τον θέλει. Αυτός όμως θέλει την κόρη του γιατρού, η οποία παρεμπιπτόντως είναι ομοίως ξώγαμο του άντρα της από την ίδια μάνα και συνεπώς αδερφή του.
Βάλτε τώρα και καμία εκατοστή χιλιοστή νίντζα που γλιστράνε σαν noodles από δω κι από κει αλλά πάντα σε παράταξη με κάτι δρεπάνια τύπου ΚΚΕ και το ‘χετε το pork chow mein. Αυτά τα κουλά και άλλα πολλά μαγειρεύει ο Zhang Yimou μέσα σε μια πανδαισία εικόνων που φτιάχνουν τα απίστευτα κοστούμια, τα εκπληκτικά σκηνικά και πάνω από όλα η Gong Li. Πώς καταφέρνει η άτιμη και κεντά τα χιλιάδες χρυσάνθεμα πάνω σε τούλια με 5 πόντους ψεύτικο νύχι ακόμα δεν κατάλαβα.

Αποτέλεσμα:
Μετά την επιτυχία του Hero και του House of Flying Daggers θα περίμενε κανείς ότι και αυτό το πιάτο του μετρ Zhang Yimou θα μας καθόταν πολύ ευχάριστα στο στομάχι. Ο συνδυασμός των αυθεντικών κινέζικων υλικών με λίγο από Shakespeare και Σοφοκλή θα μπορούσε να είναι μοναδική εμπειρία. Τελικά προκύπτει Βέρα στο Δεξί (στο πιο glamour).

Βαθμολογία: 3 στα 5

Tip: Φυλάξτε το dvd της ταινίας για να την ξαναδείτε μια μέρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2008). Καλέστε τους γνωστούς σας το επόμενο βράδυ για να παρακολουθήσετε την έναρξη και εντυπωσιάστε τους πάντες μαντεύοντας σωστά τι θα γίνει μετά.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com