Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Χριστόψωμο 400 κιλών στην Αρναία Χαλκιδικής για το «Μέλωμα του Χριστού» (Βίντεο)

Χριστόψωμο 400 κιλών στην Αρναία Χαλκιδικής για το «Μέλωμα του Χριστού» (Βίντεο)

0
Χριστόψωμο 400 κιλών στην Αρναία Χαλκιδικής για το «Μέλωμα του Χριστού» (Βίντεο)

ΕΘΙΜΑ | Με ένα γιγαντιαίο Χριστόψωμο 400 κιλών τίμησαν το έθιμο του «Μελώματος του Χριστού» στην ορεινή Χαλκιδική παραμονή Χριστουγέννων.

ΕΘΙΜΑ | Με ένα γιγαντιαίο Χριστόψωμο 400 κιλών τίμησαν το έθιμο του «Μελώματος του Χριστού» στην ορεινή Χαλκιδική παραμονή Χριστουγέννων.

Όπως είπε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος– μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM στην ιστορική πρωτεύουσα του δήμου Αριστοτέλη, την Αρναία Χαλκιδικής, στους πρόποδες του Χολομώντα το έθιμο του Μελώματος του Χριστού τιμήθηκε με ένα Χριστόψωμο διαστάσεων 2 επί 2 μέτρων και βάρους 400 κιλών.

Το Χριστόψωμο στήνεται σε ειδική κατασκευή και τριγύρω του συγκεντρώνεται όλη η πόλη, με τη φιλαρμονική να παιανίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα μέλη της χορωδίας να ψάλλουν και να τραγουδούν με φαναράκια στα χέρια στη γιορτινή νύχτα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο «το έθιμο αυτό κρατούν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, τοποθετώντας στο γιορτινό τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων το Χριστόψωμο, μια ιδιαίτερη ζύμη με ξηρούς καρπούς και δίπλα του ένα σκεύος με μέλι, ως μια συμβολική κίνηση με την οποία υποδέχονται τη γέννηση του Θεανθρώπου».

«Η Αρναία, πρόσθεσε, είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς την περίοδο των εορτών, διότι εκτός από τα έθιμα που αναβιώνουν και τις εκδηλώσεις, διαθέτει δυο μουσεία -το Λαογραφικό και της Υφαντικής- και ένα μοναδικό μνημείο, τον Άγιο Στέφανο με το γυάλινο πάτωμα από όπου φαίνονται τα θεμέλια των τριών ναών που ανακαλύφθηκαν και οι οποίοι χτίστηκαν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.