Αρχική Διατροφή Doctor Food Πότε χρειάζεστε κάλιο και πού το βρίσκετε

Πότε χρειάζεστε κάλιο και πού το βρίσκετε

0
Πότε χρειάζεστε κάλιο και πού το βρίσκετε

DOCTOR FOOD | Με μια ματιά όσα πρέπει να ξέρετε για το βασικό αυτό μέταλλο

DOCTOR FOOD | Με μια ματιά όσα πρέπει να ξέρετε για το βασικό αυτό μέταλλο

Το κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Το κάλιο, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο, Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και στον έλεγχο της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς και άλλων μυών. Επίσης, όπως εξηγεί η συνεργάτρια του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας σε άρθρο για την ενημέρωση των καταναλωτών, συμβάλλει στη ρύθμιση του pH του αίματος και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος το κάλιο είναι σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία των οστών και των νεφρών.

Πότε μπορεί να λείπει και τι συμπτώματα έχει η έλλειψη καλλίου. Το κάλιο μέσα στα κύτταρα μας ρυθμίζεται με συγκεκριμένους μηχανισμούς και σπάνια παρατηρείται έλλειψή του. Παρόλα αυτά, μια διατροφή με πολύ χαμηλή πρόσληψη καλίου σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση νατρίου (αλατιού) μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κούρασης, αδυναμίας και σε δυσκοιλιότητα. Σε πάρα πολύ σοβαρές κλινικές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακόμη και παράλυση ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η επεξεργασία των τροφίμων μειώνει την ποσότητα του καλίου που περιέχεται στις τροφές. Έτσι, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και τυποποιημένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανόν να αποδειχτεί φτωχή σε κάλιο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι όσο πιο πλούσια είναι μια διατροφή σε νάτριο (αλάτι), τόσο περισσότερες τροφές με κάλιο θα πρέπει να καταναλώνετε γιατί αυτά τα δυο μέταλλα λειτουργούν ανταγωνιστικά.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου σε κάλιο χωρίς να χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φασόλια, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το γάλα, το γιαούρτι, ο χυμός ντομάτας, ο χυμός πορτοκαλιού, ο χυμός δαμάσκηνου. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.