Αρχική Διατροφή Doctor Food Χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις για τα παχύσαρκα κορίτσια

Χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις για τα παχύσαρκα κορίτσια

0
Χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις για τα παχύσαρκα κορίτσια

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity οι σχολικές επιδόσεις των παχύσαρκων κοριτσιών κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι χαμηλότερες συγκριτικά με συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity οι σχολικές επιδόσεις των παχύσαρκων κοριτσιών κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι χαμηλότερες συγκριτικά με συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος.
 
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στη σχέση παχυσαρκίας και σχολικών επιδόσεων των εφήβων.
 
Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Στραθκλάιντ, του Νταντί και τουΜπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ράιλι, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 6.000 παιδιά, συσχετίζοντας τους βαθμούς τους με το βάρος τους στις ηλικίες των 11, 13 και 16 ετών. 
 
Από το σύνολο των παιδιών, το 72% είχαν φυσιολογικό για την ηλικία τους βάρος (σύμφωνα με τον  δείκτη μάζας σώματος), το 13% ήταν υπέρβαρα και το 15% παχύσαρκα.
 
Τα παχύσαρκα κορίτσια ως ομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο) συστηματικά από τα 11 έως τα 16 χρόνια τους εμφάνιζαν χειρότερες σχολικές επιδόσεις σε σχέση με τις συμμαθήτριές τους με φυσιολογικό βάρος. Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στις σχολικές επιδόσεις όμως δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρη στα αγόρια με επιπλέον κιλά.
 
Οι χειρότερες επιδόσεις των παχύσαρκων κοριτσιών αφορούσαν όλα τα βασικά μαθήματα (γλώσσα, μαθηματικά, θετικές επιστήμες) και, κατά μέσο όρο, αντιστοιχούσαν σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση.
 
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Τζόσι Μπουθ που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι «υπάρχει μια σαφής τάση που δείχνει ότι τα παχύσαρκα κορίτσια, στη διάρκεια της εφηβείας, τα πάνε χειρότερα στο σχολείο από τους συνομηλίκους τους με υγιές βάρος».
 
Ο Δρ Ράιλι σημειώνει ότι θα πρέπει το φαινόμενο να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να διαπιστωθεί για ποιόν λόγο η παχυσαρκία συσχετίζεται αρνητικά με τις σχολικές επιδόσεις ιδίως των κοριτσιών και επισημαίνει ότι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν επίγνωση του συσχετισμού αυτού.
 
Πάντως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, η έρευνα διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και σχολικών επιδόσεων και όχι μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος, καθώς επίσης ότι η σχέση αυτή δεν ισχύει κατ’ ανάγκη για όλα τα παχύσαρκα κορίτσια. 
 
ΠΗΓΗ:health.in.gr
 
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com