Αρχική Αράζω Σπίτι Βιβλιοφαγία Σουβλάκι – Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food

Σουβλάκι – Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food

0
Σουβλάκι – Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food

Ο Τάσος Μπρεκουλάκης (διευθυντής σύνταξης της έντυπης Lifo) και η Μαρίνα Πετρίδου (food editor του Γαστρονόμου) υπογράφουν το βιβλίο «Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Αρχική σκέψη τους ήταν να δημιουργήσουν ένα ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία, μια συλλογή με αποσπάσματα από άρθρα και βιβλία, που ωστόσο τα βρήκαν απελπιστικά λίγα. Έτσι το εγχείρημα εξελίχθηκε σε μια έρευνα για το σουβλάκι του ελλαδικού χώρου από την εποχή του Ομήρου, κι ακόμα πιο παλιά, μέχρι τις σημερινές «μπασταρδεμένες» -όπως τις χαρακτηρίζουν- εκδοχές του που οι συγγραφείς δεν θεωρούν σουβλάκια.

«Στη συνέχεια ερευνήσαμε εξαντλητικά το σουβλάκι της Αθήνας και κάναμε άπειρες συνεντεύξεις, μαζέψαμε μαρτυρίες και ιστορίες σουβλατζήδων και αρχίσαμε να συνθέτουμε ένα στόρι απίστευτο που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε. Δοκιμάσαμε αμέτρητα σουβλάκια, σχεδόν από κάθε σουβλατζίδικο της Αττικής, καθημερινά, για χρόνια, μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν μελετήσει το ελληνικό φαγητό (όλοι ξένοι), αρχαίο και σύγχρονο, αναζητήσαμε ένα σωρό εξαντλημένα και σπάνια βιβλία –βρήκαμε μέχρι και χρονικά από εκστρατείες Βυζαντινών στρατιωτών που αναφέρουν αναλυτικά τι έτρωγαν–, αφηγήσεις περιηγητών, λαογράφων, ψάξαμε τραγούδια (όλα σχεδόν σατιρικά, γιατί το σουβλάκι είναι ταπεινό και καταφρονημένο και κανείς δεν το πήρε ποτέ στα σοβαρά» περιγράφουν στον πρόλογό τους οι συγγραφείς.

Το αποτέλεσμα είναι το βιβλίο αυτό για το πιο διάσημο ελληνικό street food, που δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη.

ISBN 9789601684673
Εκδοτικός οίκος Εκδόσεις Πατάκη
Σελίδες 348
Διαστάσεις 12×19
Ημερομηνίας 1ης έκδοσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com