Αρχική Διατροφή Doctor Food Απ’ τη νηστεία στον …οβελία: προσοχή στη μετάβαση λένε οι ειδικοί

Απ’ τη νηστεία στον …οβελία: προσοχή στη μετάβαση λένε οι ειδικοί

0
Απ’ τη νηστεία στον …οβελία: προσοχή στη μετάβαση λένε οι ειδικοί

DOCTOR FOOD | Η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και μεγάλης ποσότητας τροφής μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο, επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κική Γούτα.

DOCTOR FOOD | Η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και μεγάλης ποσότητας τροφής με το τέλος της μεγάλης νηστείας μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο, επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κική Γούτα.

«Οι πρωτεΐνες είναι τα κύρια συστατικά του κρέατος» εξηγεί η ειδικός μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Κατά τη διάσπασή τους δημιουργούνται αμινοξέα, τα οποία, με τη σειρά τους, διασπώνται σε άλλα στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η αμμωνία. Η αμμωνία που απελευθερώνεται αποβάλλεται από τα ούρα με τη μορφή της ουρίας. Για να αποβληθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται το σώμα σε μεγάλες ποσότητες», λέει η κ. Γούτα.

«Η απότομη και υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων οδηγεί το σώμα μας σε αδυναμία διαχείρισης του πλεονάσματος της αμμωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσεια αμμωνίας στο αίμα και όχι να αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών, η δυσπεψία και η τοξικότητα»

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο κ. Γούτα, η γρήγορη κατανάλωση της τροφής οδηγεί σε γρήγορη και όχι σωστή μάσηση της τροφής. Η απουσία προσεκτικού μασήματος μπορεί να βλάψει την πέψη και να περιορίσει την αποδοτικότητα των άλλων στοιχείων της πεπτικής διαδικασίας.

Καλό, σχολαστικό μάσημα της τροφής. «Η πέψη ξεκινάει από το στόμα», λέει η ειδικός. Η καλά μασημένη τροφή διευκολύνει τη χώνεψη, προστατεύει από τη δημιουργία αερίων στα έντερα και εμποδίζει το φούσκωμα στο στομάχι.

Με μέτρο τα ποτά/αναψυκτικά. «Η πόση μεγάλης ποσότητας υγρών με το γεύμα οδηγεί σε διάλυση των εκκριμάτων (οξύ, πεπτικά ένζυμα και τη χολή), που είναι υπεύθυνα για την πεπτική διαδικασία. Έτσι μειώνεται η αποδοτικότητα και δυσκολεύεται το σώμα να εκτελέσει την πέψη». Σύμφωνα με την ειδικό, λοιπόν, αν καταναλώνουμε υγρά ανεξέλεγκτα εντείνουμε τις αιτίες της κακής πέψης και των δυσάρεστων συνεπειών της.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com