Αρχική Διατροφή Doctor Food Ανησυχία για την αύξηση χοληστερόλης στα παιδιά

Ανησυχία για την αύξηση χοληστερόλης στα παιδιά

0
Ανησυχία για την αύξηση χοληστερόλης στα παιδιά

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των παιδιών με υψηλή LDL («κακή») χοληστερόλη.
 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των παιδιών με υψηλή LDL («κακή») χοληστερόλη
 
Μάλιστα, το πρόβλημα είναι εντονότερο μεταξύ των αγοριών, συγκριτικά με τα κορίτσια. 
 
Μελέτη που παρουσιάστηκε από τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας Τόμας Σίρι, του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξε ότι τα αγόρια είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυξημένη ολική ή LDL χοληστερόλη, ενώ τα παχύσαρκα παιδιά γενικώς αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. 
 
Ο Δρ Σίρι ανέφερε ότι, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά, 9-11 ετών, στις ΗΠΑ, έχει οριακή ή υψηλή χοληστερόλη, γεγονός που αυξάνει τον μετέπειτα καρδιαγγειακό κίνδυνο. 
 
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του κατέληξαν στις παραπάνω διαπιστώσεις αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούν 12.712 παιδιά, τα οποία είχαν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις. Το 30% αυτών εμφάνιζε ολικήχοληστερόλη σε οριακά φυσιολογικό επίπεδο ή το υπερέβαινε.
 
Όπως εξήγησε ο αμερικανός καθηγητής, μπορεί μεν οι καρδιαγγειακές παθήσεις να είναι σπάνιες στα παιδιά, ωστόσο παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων στην πρώιμη ενήλικη ζωή. 
 
Να σημειωθεί ότι, και στο παρελθόν αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αθηροσκλήρωση μπορεί να ξεκινά από την παιδική ηλικία, ενώ η υψηλή χοληστερόλη παίζει καθοριστικό ρόλο. 
 
Οι ειδικοί συστήνουν λοιπόν τον έλεγχο της χοληστερόλης από την ηλικία ήδη των εννέα ετών και την επαναξιολόγηση της μεταξύ 17 και 21 ετών. Πάντως, ο Δρ Σίρι διευκρινίζει ότι για τα περισσότερα παιδιά με οριακά φυσιολογική χοληστερόλη δεν συντρέχει λόγος συνταγογράφησης φαρμάκων, καθώς η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση συμβάλουν στη διαχείριση του προβλήματος. 
 
Φαρμακευτική αγωγή για την δυσλαιπιδαιμία στα παιδιά χορηγείται μόνο στο 1% έως 2% των περιπτώσεων, κυρίως όταν συντρέχουν γενετικοί λόγοι. 
 
ΠΗΓΗ:health.in.gr
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.