Αρχική Ειδήσεις Βέλγοι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν την μπίρα καλύτερη

Βέλγοι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν την μπίρα καλύτερη

0
Βέλγοι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν την μπίρα καλύτερη
Εικόνα: Unsplash

Οι βελγικές μπίρες φημίζονται για την ποικιλία, την ποιότητα και την παράδοσή τους. Ωστόσο ερευνητές στο Βέλγιο χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης «για να τις κάνουν ακόμα καλύτερες» προσαρμόζοντας τη γεύση στα μέτρα του καταναλωτικού κοινού.

Ο καθηγητής Kevin Verstrepen, του πανεπιστημίου KU Leuven, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε στον The Guardian ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στο διαχωρισμό της πολυπλοκότητας των αρωμάτων του δημοφιλούς ποτού. Σύμφωνα με το ethnos.gr που επικαλείται το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, o καθηγητής αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η μπίρα -όπως και τα περισσότερα τρόφιμα- περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά μόρια αρωμάτων που λαμβάνονται από τη γλώσσα και τη μύτη μας, και ο εγκέφαλός μας στη συνέχεια τα ενσωματώνει σε μια εικόνα. Ωστόσο, οι ενώσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οπότε το πώς αντιλαμβανόμαστε μία ένωση εξαρτάται και από τις συγκεντρώσεις των άλλων».

Η έρευνα

Ο Verstrepen και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τη χημική σύσταση 250 εμπορικών βελγικών μπιρών 22 διαφορετικών τύπων.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που μελετήθηκαν ήταν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το pH, η συγκέντρωση σακχάρων, καθώς και η παρουσία και η συγκέντρωση περισσότερων από 200 διαφορετικών ενώσεων που εμπλέκονται στη γεύση.

Επιτροπή αποτελούμενη από 16 γευσιγνώστες δοκίμασε και βαθμολόγησε καθεμία από τις 250 μπίρες για 50 διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η γεύση λυκίσκου, η γλυκύτητα και η οξύτητα – μια διαδικασία που διήρκεσε τρία χρόνια.

«Μικρές αλλαγές στις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυποειδικά όταν αρχίζουν να αλλάζουν πολλά συστατικά», δήλωσε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι ορισμένες ουσίες που παραδοσιακά θεωρούνται αρνητικές ή απωθητικές, θα μπορούσαν να είναι θετικές εάν υπάρχουν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και εμφανίζονται σε συνδυασμό με άλλες αρωματικές ενώσεις.

Χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά δεδομένα, η ομάδα κατασκεύασε μοντέλα βασισμένα σε μορφή τεχνητής νοημοσύνης– για να προβλέψει πώς θα είναι η γεύση μιας μπίρας και αν θα γίνει αποδεκτή από το κοινό, με βάση τη σύνθεσή της.

Στην πράξη

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να βελτιώσουν μια υπάρχουσα εμπορική μπύρα, ουσιαστικά προσθέτοντας ουσίες που επισημάνθηκαν από τα μοντέλα ως σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα – όπως το γαλακτικό οξύ και η γλυκερόλη.

Τα αποτελέσματα από την επιτροπή γευσιγνωσίας αποκάλυψαν ότι οι προσθήκες βελτίωσαν τις βαθμολογίες τόσο για τις αλκοολούχες όσο και για τις μη αλκοολούχες μπύρες σε όλες τις μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γλυκύτητας, του σώματος και του συνολικού γευστικού αποτελέσματος.

Ο ρόλος των ζυθοποιών

Ωστόσο, για τον Kevin Verstrepen, οι λάτρεις της μπίρας δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να διαταράξει και να αλλοιώσει μια ολόκληρη παράδοση, καθώς οι συνταγές των ζυθοποιών είναι αυτές που έχουν ζωτική σημασία.


ΠΗΓΗ: Ολόκληρο το άρθρο στο ethnos.gr με ένα κλικ εδώ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.