Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Ηρακλής Χριστοφόρου

Ηρακλής Χριστοφόρου

Ηρακλής Χριστοφόρου

Επάγγελμα σομελιέ!

Το 2003 και το 2005 διακρίθηκε στον Πανκύπριο Διαγωνισμό Σομελιέ και δύο χρόνια μετά είχε την τιμή να εκπροσωπεί την Κύπρο στον 12ο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Σομελιέ του Κόσμου, που έγινε τώρα το Μάιο στη Ρόδο. Πετύχαμε τον Ηρακλή Χριστοφόρου στο ταξίδι της επιστροφής και πρόλαβε να μας πει δυο κουβέντες λίγο πριν μπει στο επόμενο αεροπλάνο.

Κύριε Χριστοφόρου, το Μάιο εκπροσωπήσατε την Κύπρο στον 12ο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Σομελιέ του Κόσμου, που έγινε στη Ρόδο. Μπορείτε να μας πείτε τι γεύση σάς άφησε η σημαντική αυτή διοργάνωση;
Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Σομελιέ είναι ένα γεγονός στο οποίο λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι επαγγελματίες του χώρου, από όλον τον κόσμο. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά, μετά τη νίκη του Πανκύπριου Διαγωνισμού Σομελιέ του 2005, που εκπροσώπησα τη χώρα μου σε μία τέτοια συνάντηση. Λαμβάνοντας υπόψιν το εξαιρετικό επίπεδο των συμμετεχόντων θεωρώ ότι είχα την τύχη να συναντήσω και να έρθω σε πιο κοντινή επαφή με σημαντικούς ανθρώπους του κρασιού. Αυτός ο διαγωνισμός μου άφησε πραγματικά άριστες εντυπώσεις!

Πώς κρίνετε το επίπεδο της αντίστοιχης ελληνικής παρουσίας;
Ο Έλβις Ζιάκος είναι φοβερός! Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει πάρα πολλές γνώσεις και έχει κερδίσει και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σομελιέ. Θεωρώ ότι στο μέλλον θα μπορούσε να είναι ένα από τα φαβορί και του Παγκόσμιου Διαγωνισμού.

Τι κατά τη γνώμη σας κάνει ένα σομελιέ να ξεχωρίσει και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο;
Οι λεπτομερείς και εκτενείς γνώσεις για το κρασί και τον κόσμο του, βέβαια. Η πολύ σωστή και εντατική προετοιμασία που συχνά γίνεται με τη σημαντική υποστήριξη μεγάλων εταιρειών του κρασιού, έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία.

Θα μας πείτε δυο λόγια για το κυπριακό κρασί; Θεωρείτε ότι το γνωρίζει ικανοποιητικά ο Έλληνας καταναλωτής;
Δυστυχώς ο Ελληνας καταναλωτής δεν γνωρίζει το κυπριακό κρασί. Αν και αναπτύσσεται συνεχώς σε τοπικό επίπεδο, οι ποσότητες που παράγονται είναι μικρές και αρκούν μόνο για την τοπική κατανάλωση.

Για το χώρο του ελληνικού κρασιού, τι λέτε; Πόσο σημαντικά βήματα πιστεύετε ότι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια;
Το ελληνικό κρασί έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελυταία χρόνια. Στέκεται πια ισάξια απέναντι σε οίνους άλλων χωρών, γι’ αυτό και κερδίζει Χρυσά Μετάλλια σε Παγκόσμιους Διαγωνισμούς.

Θεωρείτε ότι το πλατύ κοινό έχει καταλάβει το ρόλο και την αξία ενός σομελιέ ή ακόμη πιστεύει ότι πρόκειται για κάποιους «σνομπ» επαγγελματίες με αδιευκρίνιστη χρησιμότητα;
Ακόμη ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει πλήρως ότι η δουλειά μας δεν είναι μία «σνομπ» ενασχόληση με τα του κρασιού. Ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε ουσιαστικά τον πελάτη να επιλέγει το σωστό κρασί και να κάνει τους σωστούς συνδυασμούς με το φαγητό του. Στόχος μας είναι η απόλαυση στο τραπέζι!

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.