Αρχική Διατροφή Doctor Food Αλάτι, ζάχαρη και … υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αλάτι, ζάχαρη και … υψηλή αρτηριακή πίεση.

0
Αλάτι, ζάχαρη και … υψηλή αρτηριακή πίεση.

Έως σήμερα, ήταν ευρέως γνωστό πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης. Πρόσφατα βρέθηκε πως και η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης από τα γλυκά και τα αναψυκτικά μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Έως σήμερα, ήταν ευρέως γνωστό πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης. Πρόσφατα βρέθηκε πως και η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης από τα γλυκά και τα αναψυκτικά μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας καινούριας μελέτης, τα άτομα που καταναλώνουν μια δίαιτα πλούσια σε φρουκτόζη, ένα είδος σακχάρου, έχουν υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν υπέρταση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the American Society of Nephrology”, επικεντρώθηκε σε τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, όπως είναι τα αναψυκτικά, τα μπισκότα, οι καραμέλες και οι σοκολάτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατανάλωση 74 γρ. φρουκτόζης την ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2,5 κουτάκια αναψυκτικού- αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 30% τουλάχιστον. Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος φαίνεται να είναι ανεξάρτητος από άλλες διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων της κατανάλωσης νατρίου, υδατανθράκων αλλά και της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερη από τη συγκεκριμένη ποσότητα φρουκτόζης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερη. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσληψη περισσότερων από 74 γρ. φρουκτόζης την ημέρα σχετίστηκε με 30% και 77% υψηλότερη πιθανότητα αύξησης της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα άνω των 140/90 mmHg και 160/100 mmHg, αντίστοιχα. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης μεγαλύτερη από 140/90 mmHg ορίζει την υπέρταση.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η φρουκτόζη προκαλεί όντως υπέρταση. Αν και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, είναι πάντα δυνατόν εκτός από την υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης και άλλοι παράγοντες να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη συσχέτιση. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σχέση ανάμεσα στη φρουκτόζη και την υπέρταση, αφού είναι ακόμη ασαφές το πώς η φρουκτόζη μπορεί να επηρεάζει την πίεση του αίματος. Μια θεωρία είναι ότι η φρουκτόζη αυξάνει την απορρόφηση του νατρίου από το σώμα. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υψηλή πίεση αίματος. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι η κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και άλλων τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης να περιορίζεται στα προτεινόμενα επίπεδα αφού η υπερκατανάλωσή τους σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας.

 

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!