Αρχική Ιστορίες Food Stories Κρίνος: Το ιστορικό λουκουματζίδικο της Αιόλου

Κρίνος: Το ιστορικό λουκουματζίδικο της Αιόλου

0

Εκεί που κάποτε λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας, άνοιξε το 1923 το πρώτο μεγάλο ζαχαροπλαστείο της πόλης. Σήμερα φτιάχνει ακόμα καταπληκτικούς λουκουμάδες και υπέροχα παγωτά.

krinos 1

Εκεί που κάποτε λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας, άνοιξε το 1923 το πρώτο μεγάλο ζαχαροπλαστείο της πόλης. Σήμερα φτιάχνει ακόμα καταπληκτικούς λουκουμάδες και υπέροχα παγωτά.

ΠΗΓΗ: popaganda.gr • της Σοφίας Αλεξίου • Φωτογραφίες: Αναστασία Σιώμου / asiomou.com

krinos 2

Χαμηλά στην Αιόλου προς πλατεία Κοτζιά, ο χρόνος σταματάει με μία στάση στο ζαχαροπλαστείο Κρίνος που παραμένει ακόμη ιστορικό για την τοποθεσία του –σε αυτό το κτίριο λειτούργησε το 1855 το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας- για τους φρέσκους λουκουμάδες τους με την τρύπα στη μέση που σερβίρονται ακόμη ζεστοί και τραγανοί όπως παλιά- αλλά και για την μπουγάτσα και το παγωτό του που έχουν γεύση θεϊκή κι ακαταμάχητη. «Η ιστορία του μας γυρνάει το 1855» μου λέει ο κ. Γιώργος Φριλίγκος, διαχειριστής του μαγαζιού. «Τότε που στην Αιόλου σε αυτό ακριβώς το σημείο, χτίστηκε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας από τον Σταμάτη Κρίνο που ήταν φαρμακοποιός. Μια πανέμορφη διώροφη κατοικία με διαρρύθμιση που δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, παρά μόνο για να αναπαλαιωθεί. Το 1923 ο Μηνάς Κασιμάτης με καταγωγή από την Πόλη, αγοράζει το κτίριο και ο Κρίνος πλέον μετατρέπεται στο μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο των Αθηνών».

krinos 3

«Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας γίνεται το νέο της εποχής. Οι Μικρασιάτες ιδιοκτήτες του φέρνουν νέα γλυκά από την πατρίδα τους, που ο κόσμος δεν γνωρίζει και δεν έχει ξαναδεί -σμυρναίικα κουλούρια, πάστες, ζαχαρωτά και φυσικά λουκουμάδες που έφεραν επανάσταση τότε στην αθηναϊκή αγορά. Μέχρι το 1960 άλλωστε στο κέντρο δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία και ο Κρίνος έκανε την διαφορά. Στα πρώτα του βήματα υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο αναφοράς για τους Σμυρνιούς. Κάθε πρωί ερχόντουσαν να πάρουν τα γλυκά τους και να θυμηθούν τα παλιά, ενώ τα τροχήλατα και οι αμαξάδες έκαναν ουρά στην Αιόλου για να δοκιμάσουν τις νέες γεύσεις που ήρθαν στην πόλη. Δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβει κάποιος για ψώνια και να μην περάσει από εδώ. Το Πάσχα έρχονταν να πάρουν παπούτσια από τον «Δραγώνα» -κλασικό παπουτσάδικο της εποχής- που βρίσκεται δίπλα μας ενώ τα Χριστούγεννα είχαμε τα πανηγύρια, στα οποία η Αιόλου πλημμύριζε από τραγούδια και πάγκους με παιχνίδια μέχρι τους Αέρηδες κι γέμιζε γέλια η γειτονιά. Γιατί τότε τα γλυκά και τα παιχνίδια ήταν μεγάλη υπόθεση… ένα είχες και καμάρωνες».

krinos 5

«Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του μαγαζιού, έπαιξε βέβαια και ο ιδρυτής του, ο κ. Κασιμάτης, αυτοπροσώπως, που ήταν άνθρωπος δοτικός κι έκανε αγαθοεργίες όπου τον χρειάζονταν. Θυμάμαι έντονα, πιτσιρικάδες τότε, μας βούταγε τα πρωινά, περνούσαμε από την τράπεζα της Ελλάδος και γεμίζαμε σακούλια με τάλιρα. Ύστερα πηγαίναμε σε ιδρύματα, γηροκομεία κι άσυλα για να φτιάξουμε στους ενοίκους τους λουκουμάδες, να τους δώσουμε χαρά. Στήναμε γιορτή κανονική. Έρχονταν οι γεράκοι να τους δώσουμε λουκουμάδες και μαζί τους δίναμε και ένα τάλιρο. Λουκουμά και τάλιρο, τάλιρο και λουκουμάς έτσι μας είχε πει το αφεντικό. Ποτέ δεν έδινε λεφτά στις διοικήσεις των οργανισμών αυτών αλλά ρώταγε τις ανάγκες τους και έδινε βοήθεια σε είδος – έπιπλα, στρώματα, φαγητό. Τέτοιος άνθρωπος ήταν, είχε τρέλα με την προσφορά».

«Ακόμη συνεχίζουμε αυτή την παράδοση για να τιμήσουμε τον ιδρυτή. Μας αρέσει να προσφέρουμε και φροντίζουμε να κρατάμε τις συνταγές μας με αγνά υλικά όπως παλιά. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε τους ίδιους προμηθευτές- μικρούς παραγωγούς από τη Θήβα και την Ελασσόνα- που προσέχουν την ποιότητά τους.
Ό,τι βλέπετε στο μαγαζί εξακολουθούμε να το φτιάχνουμε εδώ, χειροποίητα με τους παραδοσιακούς τρόπους, λουκουμάδες φυσικά αλλά και μπουγάτσες όλων των ειδών με best seller μας βουτύρου –οι οποίες φτιάχνονται με φρέσκο βούτυρο, έχουν ένα βάρος και τρώγονται ευχάριστα, δεν είναι μόνο αφρός». Διαβάστε περισσότερα για εδώ.

Info

Τι; Κρίνος -Λουκουματζίδικο Πού; Αιόλου 87, Κέντρο, τηλ. 210 3216.852 Πότε; Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 8.30 μέχρι 17.00, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο μέχρι τις 21.00. Κυριακή κλειστά.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.