Αρχική Διατροφή Doctor Food 5 σημάδια ότι η υγιεινή διατροφή που ακολουθούμε τείνει να γίνει …ανθυγιεινή

5 σημάδια ότι η υγιεινή διατροφή που ακολουθούμε τείνει να γίνει …ανθυγιεινή

0
5 σημάδια ότι η υγιεινή διατροφή που ακολουθούμε τείνει να γίνει …ανθυγιεινή

Πώς υποψιαζόμαστε ότι η ενασχόληση με τη σωστή διατροφή έχει φτάσει σε υπερβολικό σημείο;

Σε σχετικό άρθρο του στο Βήμα ο Νίκος Μαντίκας, κλινικός διαιτολόγος, μέλος του Health and Care Professions Council της Μ. Βρετανίας, εξηγεί τι είναι η «νευρική ορθορεξία», που έχει προταθεί να περιληφθεί στην επόμενη έκδοση του Διαγνωστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης. 

Ως Νευρική Ορθορεξία (orthorexianervosa) ορίζεται εκείνη η ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην αποφυγή τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά. Ο όρος αυτός έκανε, σύμφωνα με τον κ. Μαντίκα, την εμφάνισή του το 1997 από τον Δρ. Steven Bratman, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει τα άτομα εκείνα που επεδείκνυαν υπερβολική προσκόλληση με την υγιεινή διατροφή.

Μέσα σε πολλά χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία που δίνει για την καθημερινότητα του ορθορεξικού, ο κλινικός διαιτολόγος αποκαλύπτει και 5 σημάδια τα οποία θα πρέπει να μας υποψιάσουν ότι ίσως κάτι να μην πηγαίνει και τόσο καλά με τον τρόπο που έχουμε υιοθετήσει την «υγιεινή διατροφή». Πιο συγκεκριμένα:

1. Αν αυτός καταλαμβάνει ένα υπερβολικό διάστημα της καθημερινότητας μας

2. Αν την παρέκκλιση από την υγιεινή διατροφή την αντιμετωπίζουμε με ενοχή και αυτοαπομόνωση (όπως για παράδειγμα αποφυγή βραδινών εξόδων για φαγητό)

3. Αν μειώθηκε η ποιότητα της ζωής μας με την αύξηση της ποιότητας της διατροφής μας

4. Αν έχουμε σταματήσει να καταναλώνουμε εντελώς τρόφιμα που απολαμβάναμε

5. Αν περνάμε περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σκεπτόμενοι τη δίαιτά μας και τι θα φάμε

τότε, είναι πολύ πιθανό η ενασχόλησή μας με τη σωστή και υιγεινή διατροφή να έχει φτάσει σε υπερβολικό σημείο.

Συμπερασματικά, όταν ξεπερνιέται το μέτρο και μια διατροφική συνήθεια (όποια και αν είναι αυτή) δεσπόζει στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου τόσο ώστε να αφιερώνει υπερβολικό χρόνο, χρήμα και σκέψη για αυτήν, τότε ακούσια μετατρέπεται σε ψυχαναγκασμό. Όμως, με την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική και διατροφική παρέμβαση, ο ορθορεκτικόςμπορεί να καταφέρει να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, απενοχοποιώντας σταδιακά συγκεκριμένα τρόφιμα.

Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να μεταβείτε στην πηγή.

 

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.