Αρχική Ειδήσεις Μαθητές σε ρόλο αρχαιολόγων θα ανακαλύψουν με το νεροκόσκινο το μενού των αρχαίων Ολυνθίων

Μαθητές σε ρόλο αρχαιολόγων θα ανακαλύψουν με το νεροκόσκινο το μενού των αρχαίων Ολυνθίων

0
Μαθητές σε ρόλο αρχαιολόγων θα ανακαλύψουν με το νεροκόσκινο το μενού των αρχαίων Ολυνθίων

Με την καθοδήγηση των υπευθύνων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής.

Χώμα από τις ανασκαφές στην αρχαία Όλυνθο θα ρίξουν αύριο στο νεροκόσκινο μαθητές και μαθήτριες, που θα γίνουν αρχαιολόγοι για μια μέρα, προκειμένου να ανακαλύψουν, με τη μέθοδο της επίπλευσης, το καθημερινό μενού των αρχαίων Ολυνθίων. Με την καθοδήγηση των υπευθύνων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, φιλοδοξούν να βρουν στην επιφάνεια των αλλεπάλληλων κόσκινων, τα οργανικά κατάλοιπα από το τραπέζι και τα συμπόσια που στήνονταν στο ίδιο σημείο χιλιάδες χρόνια πριν. Θα ψάξουν για καμμένα οργανικά κατάλοιπα σπόρων σιταριού και κριθαριού, για κουκούτσια ελιάς και σταφυλιών, για θραύσματα οστών ή ψαροκόκαλα, αλλά και για οτιδήποτε άλλο αναπάντεχο μπορεί να βρεθεί στους δίσκους του νεροκόσκινου, όπως το καμένο νήμα που εντοπίστηκε στη σπηλιά της Δράκαινας στην Κεφαλλονιά και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα νήματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς χρονολογείται στο 5.500 π.Χ.

«Η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, προκειμένου να ανακτηθούν τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα, δηλαδή καμένα οργανικά κατάλοιπα τροφίμων, τα οποία μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο διατροφής των κατοίκων μιας περιοχής, το νοικοκυριό αλλά και την αγροτική ζωή τους» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Από την πλευρά της, η αρχαιολόγος – αρχαιοβοτανολόγος, υποψήφια διδάκτωρ, Ευγενία Γκατζόγια, διευκρινίζει ότι η μέθοδος της επίπλευσης που εφαρμόζεται με το νεροκόσκινο, το οποίο μοιάζει με βαρέλι, επιτρέπει στους αρχαιολόγους με τη χρήση του νερού να διαχωρίσουν τα οργανικά κατάλοιπα. «Με αυτόν τον τρόπο έχουν βρεθεί υπολείμματα από σιτάρι και κριθάρι από τα οικιακά απορρίμματα καθώς δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκέντρωση τροφής ή αποθήκες. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν σίγουρα την ελιά και το λάδι ενώ τρέφονταν και με σταφύλι αλλά και με ένα είδος οσπρίου, το ρόβι. Γενικά τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα που βρίσκουμε είναι σπόροι, φρούτα και καρποί, οστά μικρών ζώων, υπολείμματα οστράκων, ψαροκόκαλα και μικρά θραύσματα κεραμικής» προσθέτει.

Σχετικά με την αυριανή εκδήλωση η κ. Στρατούλη υπογραμμίζει ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, μιας πρωτοβουλίας χρόνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνοντας με τον Δήμο Πολυγύρου μια βιωματική δράση ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο την καθημερινότητα και την αγροτική ζωή της αρχαίας Ολύνθου.

«Θέλουμε να παιδιά να ανακαλύψουν πώς οργανώθηκε αυτή η πόλη, ποιες ήταν οι μεταλλάξεις της και οι μεταμορφώσεις της στην πάροδο του χρόνου» λέει και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν 130 εγγραφές παιδιών από τις τρεις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού σχολείου και τις δύο πρώτες του γυμνασίου. Είναι, άλλωστε, ευπρόσδεκτος κάθε ενδιαφερόμενος ενήλικας, η οικογένεια και οι φίλοι του. 

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!