Αρχική Blogs Mamma Mia 5 λάθος τακτικές που ακολουθούν οι γονείς με τη διατροφή του παιδιού

5 λάθος τακτικές που ακολουθούν οι γονείς με τη διατροφή του παιδιού

0
5 λάθος τακτικές που ακολουθούν οι γονείς με τη διατροφή του παιδιού

MAMMA MIA | Πολλές φορές οι γονείς στην προσπάθειά τους να τραφεί το παιδί τους, υιοθετούν πρακτικές που μπορεί να επηρεάσουν με λάθος τρόπο τη στάση του παιδιού απέναντι στο φαγητό. 

Πολλές φορές οι γονείς στην προσπάθειά τους να τραφεί το παιδί τους, υιοθετούν πρακτικές που μπορεί να επηρεάσουν με λάθος τρόπο τη στάση του παιδιού απέναντι στο φαγητό. Εκφράσεις  και τακτικές που τις έχουμε εφαρμόσει όλοι χωρίς να γνωρίζουμε το βαθύτερο αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού.

1) «Καθάρισε το πιάτο σου». Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματούν όταν χορταίνουν. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν  πρέπει  να  τα  αναγκάζουμε  να  τρώνε  πέρα  από  το  σημείο κορεσμού. Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση την πείνα  τους  και  τον  κορεσμό  τους  θα  τα  βοηθήσει  να  έχουν  μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό.

Τι να κάνετε: Μην πιέζετε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό. Βάλτε του μικρές προς μέτριες μερίδες (με εξαίρεση τα λαχανικά)

2) Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση. Μη βάζετε το παιδί σας να τρώει μπροστά σε ανοιχτή τηλεόραση ή υπολογιστή. Πολλές φορές οι γονείς υποκύπτουν στην πίεση των παιδιών και τα αφήνουν να  τρώνε  μπροστά  σε  κάποιου  είδους  οθόνη. Όμως τόσο τα παιδιά όσο και  οι  μεγάλοι όταν παρακολουθούν τηλεόραση καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και θερμίδες. Μελέτες δείχνουν ότι παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση όταν τρώνε καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά τρόφιμα και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Τι να κάνετε: Καλό θα ήταν τα παιδιά να τρώνε σε ένα ήρεμο περιβάλλον και  να  μην  αποσπάται  η  προσοχή  τους  από άλλα  ερεθίσματα. Προσπαθήστε να τρώτε όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί όσο συχνότερα είναι κάτι τέτοιο δυνατό.

3) «Αν φας το ψάρι, μετά θα σου δώσω παγωτό». Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά ή ψάρι μπορεί να γίνει πράγματι πολύ κουραστικό κι οι γονείς πολλές φορές ακολουθούν το δρόμο της «εξαγοράς». Δυστυχώς, αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι η υγιεινή τροφή αποτελεί μια δυσάρεστη υποχρέωση, ενώ το γλυκό είναι επιβράβευση και η ευχαρίστηση.

Τι να κάνετε: Μη συνδέετε το γλυκό με τα άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε ποτέ ως βραβείο.

4) Συχνή προσφορά φαγητού. Κάποιοι  γονείς  προσφέρουν  συνεχώς  φαγητό  στα  παιδιά  την  ώρα  του διαβάσματος  ή  του  παιχνιδιού  για  να  έχουν  ενέργεια.  Το  διαρκές τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην αδιαφορία σχετικά με το γεύμα  ή το δείπνο και δύσκολα θα δοκιμάσουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα, αν είναι πάντα σχεδόν χορτάτα.

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός γευμάτων. 3 κυρίως γεύματα και 2 – 3 σνακ.

5) Γλυκά κομμένα! Αυτή είναι μια ακραία και λάθος τακτική. Μελέτες δείχνουν πως όταν απαγορεύουμε στα παιδιά την κατανάλωση των γλυκών, τότε αυξάνεται η επιθυμία τους για αυτά κι είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσουν χωρίς μέτρο όταν τα βρουν μπροστά τους.

Τι να κάνετε: Επιλέξτε σπιτικά γλυκά και επιδόρπια με βάση το γάλα και τα φρούτα.

ΠΗΓΗ: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας | της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Σταματάκη Αστερίας

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!