Αρχική Ιστορίες Food Stories 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Η άγνωστη ιστορία για τη σαμπάνια της Αρκαδίας του 19ου αιώνα

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Η άγνωστη ιστορία για τη σαμπάνια της Αρκαδίας του 19ου αιώνα

0
24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Η άγνωστη ιστορία για τη σαμπάνια της Αρκαδίας του 19ου αιώνα
Σκηνή από την ταινία «Arcadia, Champagne d' Orient» του Κώστα Σπυρόπουλου

Την άγνωστη και τραγική ιστορία ενός παραγωγού σαμπάνιας, που ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Τεγέα, αφηγείται η ταινία, «Arcadia, Champagne d’ Orient», του Κώστα Σπυρόπουλου, που κάνει πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η οικογενειακή Οινοποιία Αδερφών Παπανικολάου παράγοντας αφρώδη οίνο από την Αρκαδία από το 1885, θέλει να γίνει μια Καμπανία της Ανατολής, ένα όραμα που δεν αποτελούσε υπερφίαλη επιδίωξη, καθώς βασιζόταν στη σχετική ταύτιση – ομοιότητα της επαρχίας Καμπανία της Γαλλίας με το οροπέδιο της Μαντινείας σε ό,τι αφορά τη σύσταση του εδάφους, το μικρο-κλίμα, το υψόμετρο και, ιδίως, την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι.

Οι Αδελφοί Παπανικολάου έκαναν εξαγωγές (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ), άνοιξαν έξι καταστήματα στην Αθήνα και ένα wine bar στην Ομόνοια. Είχαν πάρει χρυσά βραβεία με αφρώδη οίνο στις Παγκόσμιες εκθέσεις, στο Παρίσι (1889 και 1900), στο Σικάγο (1893), Λιέγη (1905) και Σαν Φρανσίσκο 1915. Οι πρωτότυπες ρεκλάμες τους, στα γαλλικά, στον ελληνικό Τύπο A Bon Vin Pas d’ enseign (το καλό κρασί δεν έχει ανάγκη διαφήμισης) έκαναν πάταγο.

Η οικογένεια, όμως, έπεσε θύμα μεγάλων συμφερόντων. Έγιναν αποδέκτες πρότασης εξαγοράς της εταιρείας, αρνήθηκαν κι αποκλείστηκαν από τον τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα να καταστραφούν οικονομικά.

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, με την υποστήριξη του ΕΚΚ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης, του Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 18:30 στην Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.

Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σοφία Σειρλή και Οδυσσέας Σταμούλης. Η μουσική είναι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και τραγουδά ο Μάριος Φραγκούλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.