Αρχική Ιστορίες Food Stories 16 σημεία που προσέχουμε κατά τις πασχαλινές αγορές

16 σημεία που προσέχουμε κατά τις πασχαλινές αγορές

0
16 σημεία που προσέχουμε κατά τις πασχαλινές αγορές

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Τι πρέπει να ελέγχουμε σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ κατά την αγορά αμνοεριφίων, αυγών φρέσκων και σοκολατένιων, αλλά και βαφών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Τι πρέπει να ελέγχουμε σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ κατά την αγορά αμνοεριφίων, αυγών φρέσκων και σοκολατένιων, αλλά και βαφών.

Με μια ματιά τα σημεία όπου εστιάζει σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ με οδηγίες προς τους καταναλωτές.

Γενικά

1. Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

2. Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες  και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

3. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

4. Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Αρνιά, κατσίκια, συκωταριές

5. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.

6. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

7. Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

8. Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

9. Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Νωπά αυγά

10. Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

11. Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Σοκολατένια αυγά και άλλα γλυκά

12. Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

13. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Βαφές αυγών

14. Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.

15. Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

16. Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρωματισμού που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ήπαραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.