Αρχική Ιστορίες Food Stories «Βράζει» η χώρα, στους 42° ο υδράργυρος – Το «μενού» του καύσωνα

«Βράζει» η χώρα, στους 42° ο υδράργυρος – Το «μενού» του καύσωνα

0
«Βράζει» η χώρα, στους 42° ο υδράργυρος – Το «μενού» του καύσωνα

Σήμερα είναι η θερμότερη μέρα του κύματος των υψηλών θερμοκρασιών που δέχεται η χώρα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Τι αλλάζει στο σώμα στις υψηλές θερμοκρασίες και τι πρέπει να τρώμε.

Σήμερα είναι η θερμότερη μέρα του κύματος των υψηλών θερμοκρασιών που δέχεται η χώρα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Τι αλλάζει στο σώμα στις υψηλές θερμοκρασίες και τι πρέπει να τρώμε.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η θερμοκρασία θα φτάσει στη Θεσσαλία τους 41 – 42 βαθμούς, στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς (Βοιωτία, Φθιώτιδα) τους 40 – 41, ενώ στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Αττική τους 37 – 39.

Στις υψηλές θερμοκρασίες οι διατροφικές ανάγκες του σώματος διαφοροποιούνται, καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερες απώλειες υγρών απ’ τις συνήθεις και υπερπροσπάθεια του σώματος για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας. Ο οργανισμός συχνά κατευθύνει ο ίδιος το άτομο για το τι πρέπει να φάει ή να μη φάει, καθώς ενεργοποιούνται μηχανισμοί όπως η συχνή ή έντονη δίψα και η μειωμένη πείνα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ευκολότερα τον καύσωνα.

Τι αλλάζει στο σώμα με τον καύσωνα. Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Τσάκου Εύα, σε άρθρο της στο iatronet.gr, τονίζει πως η πρώτη επίπτωση του καύσωνα είναι η αυξημένη απώλεια υγρών από το δέρμα και την αναπνοή. Όσο πιο θερμό και υγρό το κλίμα, τόσο μεγαλύτερες και οι απώλειες. Έτσι, εμφανίζεται συχνότερα το αίσθημα της δίψας ως ένδειξη ότι πρέπει να καταναλώσετε υγρά για να ισοσταθμίσετε τις απώλειες και να μην εμφανιστεί αφυδάτωση. Ειδικά στην περίπτωση που κάνετε και κάποια άσκηση οι απώλειες είναι μεγαλύτερες.

Το σώμα χρειάζεται νερό – Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης είναι πονοκέφαλος, κούραση, ζαλάδα, πτώση της πνευματική λειτουργίας κ.ά. Πως θα καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι; Ένας τρόπος είναι το χρώμα των ούρων που όσο πιο σκούρο είναι, τόσο περισσότερο αφυδατωμένοι είστε. Επιπλέον, τόσο η δίψα, όσο και η ξηροστομία μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις ήπιας αφυδάτωσης.

Το σώμα έχει ανάγκη και από ελαφριά γεύματα. Καθώς η διατήρηση του ισοζυγίου υγρών (ενυδάτωση) και της θερμοκρασίας στο σώμα είναι υψηλής προτεραιότητας τις πολύ θερμές μέρες, οι υπόλοιπες λειτουργίες όπως η πέψη έρχονται σε δεύτερη μοίρα… Αυτό σημαίνει πως ένα βαρύ γεύμα, πλούσιο σε λιπαρά, ζάχαρη και πρωτεΐνες θα επιβαρύνει τη διαδικασία της πέψης, προκαλώντας δυσφορία.

Στερεά τρόφιμα που όμως χαρακτηρίζονται από την παρουσία υγρών, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, αλλά και το γιαούρτι είναι ιδανικά γεύματα για το σώμα καθώς το τρέφουν χωρίς να το επιβαρύνουν με πρόσθετη δουλειά για έντονη πέψη και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενυδάτωση. Προτιμήστε την κατανάλωση «ζουμερών» φρούτων και λαχανικών, όπως τα εσπεριδοειδή, το καρπούζι, το πεπόνι, οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αγγούρι που έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Τι ποσότητες μπορείτε να καταναλώσετε; Η συνήθης σύσταση των 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση καύσωνα, αντικαθιστώντας πιο βαριά και στεγνά γεύματα.

Ποια υγρά δε βοηθούν στον καύσωνα

Τις μέρες των υψηλών θερμοκρασιών αποφύγετε τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη και αλκοόλ – και τα δύο συστατικά είναι εχθροί της ενυδάτωσης. Επίσης αποφύγετε τα παγωμένα αναψυκτικά ή νερό. Τα δροσερά υγρά είναι η πιο σωστή επιλογή για τον  διατροφολόγο-βιολόγο, προϊστάμενο του τμήματος Διατροφής στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Χάρη Δημοσθενόπουλο. Είναι εκείνα που, σύμφωνα με τον ειδικό αφομοιώνονται καλύτερα και ευκολότερα από τον οργανισμό και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα χωρίς να μπει σε επιπλέον κόπο.

Αλάτι στο φαγητό, αν ιδρώνετε πολύ

Οι πολίτες που παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση καλό είναι να προσθέτουν αλάτι στο φαγητό, σύμφωνα με τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον καύσωνα που εξέδωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ίδια ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τα βρέφη και τα μωρά, εκτός από γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών, που θα προτείνει ο παιδίατρος. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων), να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!