Αρχική Ιστορίες Food Stories UNESCO: η ναπολιτάνικη πίτσα άυλη πολιτιστική κληρονομιά όλων μας

UNESCO: η ναπολιτάνικη πίτσα άυλη πολιτιστική κληρονομιά όλων μας

0
UNESCO: η ναπολιτάνικη πίτσα άυλη πολιτιστική κληρονομιά όλων μας

PLANET FOOD | Πανηγυρίζει η Ιταλία! Η UNESCO αναγνώρισε την τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας, του pizzaiuolo, ως κομμάτι της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς του κόσμου.

Η Ιταλία τα κατάφερε και η UNESCO αναγνώρισε την τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας, ο οποίος πετά αριστοτεχνικά τη δημιουργία του στον αέρα και απαντάει στον τίτλο «pizzaiuolo» ως κομμάτι της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς του κόσμου.

ΠΗΓΗ: cnn.gr 

Η πίτσα αναγνωρίστηκε μαζί με άλλους πολιτισμικούς θησαυρούς, όπως η παραδοσιακή σαουδαραβική διακόσμηση των τοίχων από τις γυναίκες της περιοχής Ασίρ. Η επιτροπή ad hoc της UΝESCO συνεδρίασε στο νοτιοκορεατικό νησί Τζετζού για να εξετάσει 34 αιτήσεις για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Μπορεί η εγγραφή να είναι συμβολική, ωστόσο προσφέρει προβολή και καταξίωση, και οι προσπάθειες των θιασωτών της ναπολιτάνικης τέχνης στην παρασκευή πίτσας ευοδώθηκαν. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υπογράψει την «παγκόσμια αίτηση» για να στηρίξουν την υποψηφιότητα, σύμφωνα με τον Σέρτζιο Μιτσού, πρόεδρο των ναπολιτάνων σεφ πίτσας.

Πέρα από τη δεξιοτεχνία των κινήσεων, είναι μια «γαστρονομική τεχνογνωσία» που συνδυάζει «τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα», υπογράμμιζε ο ιταλικός φάκελος υποψηφιότητας. «Νίκη!», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα. «Ένα νέο βήμα για την προστασία της γαστρονομικής και οινοπαραγωγικής κληρονομιάς της Ιταλίας». Ο Πεκοράρο Σκάνο, ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας που ήταν παρών στο Τζετζού, πρόσθεσε στο Twitter: «Να ζήσει η τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας!».


Ο κατάλογος της UΝESCO, που δημιουργήθηκε το 2003, αριθμούσε ήδη 365 καταγραφές από παραδόσεις και διάφορες μορφές τέχνης ή εορτασμούς, όπως το ισπανικό φλαμένκο ή το ινδονησιακό μπατίκ. Ο κατάλογος κοσμείται πλέον και από το Αλ-Κατ Αλ Ασίρι, μια παραδοσιακή μορφή αυθόρμητης τέχνης που ασκείται στην περιοχή Ασίρ της Σαουδικής Αραβίας από τις γυναίκες που διακοσμούν τους τοίχους. Το Μπαγκλαντές με το shital pati του, την παραδοσιακή παρασκευή μικρών χαλιών πλεγμένων δεξιοτεχνικά με ινδικό κάλαμο, επίσης εντάχθηκε στον κατάλογο.


Τι είναι η ναπολιτάνικη πίτσα. Η παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα έχει σχετικά λεπτή ζύμη, ψήνεται σε φούρνο με ξύλα και εμφανίζεται σε δύο βασικές εκδοχές: τη Μαρινάρα (ντομάτα, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο) και τη δημοφιλέστερη ίσως πίτσα στον κόσμο, τη Μαργαρίτα (ντομάτα, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και βασιλικός). Σύμφωνα με την παράδοση η πίτσα Μαργαρίτα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1889 από έναν Ιταλό σεφ προς τιμή της βασίλισσας Μαργαρίτας, η οποία επισκεπτόταν την πόλη. Τα υλικά της έχουν το κόκκινο, λευκό και πράσινο χρώμα της ιταλικής σημαίας.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.