Αρχική Ειδήσεις Τουαλέτες για… αγελάδες λανσάρει Ολλανδός επιχειρηματίας

Τουαλέτες για… αγελάδες λανσάρει Ολλανδός επιχειρηματίας

0
Τουαλέτες για… αγελάδες λανσάρει Ολλανδός επιχειρηματίας

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ | Ο Χενκ Χάνσκαμπ υποστηρίζει ότι με την «πατέντα» του, το CowToilet, θα περιοριστούν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ | Ο Χενκ Χάνσκαμπ υποστηρίζει ότι με την «πατέντα» του, το CowToilet, θα περιοριστούν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κάποια από τα βοοειδή της Ολλανδίας κατέχουν εδώ και λίγο καιρό την τέχνη να κάνουν τη φυσική τους ανάγκη σε ουρητήρια, χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό που στόχο έχει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την εντατική κτηνοτροφία και να κρατηθούν τα χώματα πιο στεγνά και καθαρά.

Η Ολλανδία είναι μια χώρα γνωστή για τις πρωτοποριακές ιδέες της στον τομέα, καθώς είναι η δεύτερη στον κόσμο σε εξαγωγές αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων, πίσω από τις ΗΠΑ.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον, η κυβέρνηση επιβάλλει στους εκτροφείς να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα στους στάβλους τους.

Με το CowToilet (δηλαδή «Τουαλέτα αγελάδων»), το πρόβλημα «αντιμετωπίζεται απευθείας στην πηγή του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χενκ Χάνσκαμπ, επιχειρηματίας και δημιουργός του ουρητηρίου αγελάδων. Η αρχή λειτουργίας της συσκευής είναι απλή: το CowToilet βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί, στο ύψος των οπισθίων του ζώου αγελάδας, πίσω από το παχνί της. Αφού φάει η αγελάδα, ένα ρομπότ διεγείρει ένα νεύρο κάτω από τους μαστούς της, προκαλώντας της την ανάγκη να ουρήσει.

Μια αγελάδα παράγει 15-20 λίτρα ούρα ημερησίως.

Ο Χάνσκαμπ, η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει πρωτοποριακές συσκευές για τον αγροτικό τομέα, πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν στο μισό οι εκπομπές αμμωνίας που ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα λόγω της εντατικής κτηνοτροφίας. Το «ουρητήριο» έλαβε στα μέσα Μαρτίου ένα τοπικό βραβείο καινοτομίας και πολλοί επιστήμονες και πανεπιστημιακοί χαιρέτισαν την ιδέα. Αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2020.

«Οι στάβλοι θα γίνουν πιο καθαροί και το έδαφος θα παραμένει στεγνό. Λιγότερη υγρασία στο έδαφος σημαίνει και καλύτερη υγεία για τις οπλές των ζώων», παρατήρησε ο Γιαν Βελέμα, ένας κτηνίατρος που παρακολούθησε τις δοκιμές της συσκευής.

Ο Χάνσκαμπ αποκάλυψε επίσης ότι είναι δυνατόν οι αγελάδες να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή: σε ένα αγρόκτημα στο Ντέτινχεμ, όπου γίνονται οι δοκιμές, οι 7 από τις 58 αγελάδες του κοπαδιού χρησιμοποιούν αυτοβούλως το CowToilet. «Το συνήθισαν. Αναγνωρίζουν το κουτί, σηκώνουν την ουρά τους και ουρούν», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com