Αρχική Ειδήσεις Τουρκία – Σμύρνη και Μποντρούμ στον Οδηγό MICHELIN του 2024

Τουρκία – Σμύρνη και Μποντρούμ στον Οδηγό MICHELIN του 2024

0
Τουρκία – Σμύρνη και Μποντρούμ στον Οδηγό MICHELIN του 2024

PLANET FOOD | Πρώτη φορά η Σμύρνη και το Μπόντρουμ (πρώην Αλικαρνασσός) θα σταθούν μαζί με την Κωνσταντινούπολη στον Οδηγό Michelin

Η Michelin παρουσίασε τη φετινή επιλογή εστιατορίων που θα εμφανιστούν στον Οδηγό MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ (πρώην Αλικαρνασσός), με τους επιθεωρητές της να προτείνουν 111 επιχειρήσεις εστίασης, εκ των οποίων –για πρώτη φορά– 15 στη Σμύρνη και 19 στο Μπόντρουμ.

Ο Οδηγός MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ με μια ματιά:

  • 111 προτεινόμενα εστιατόρια (77 στην Κωνσταντινούπολη, 15 στη Σμύρνη, 19 στο Μπόντρουμ), μεταξύ των οποίων:
  • 1 εστιατόριο με δύο αστέρια MICHELIN (Κωνσταντινούπολη)
  • 11 εστιατόρια με ένα αστέρι MICHELIN (6 στην Κωνσταντινούπολη, 3 στη Σμύρνη, 2 στο Μπόντρουμ)
  • 26 εστιατόρια με διάκριση Bib Gourmand (18 στην Κωνσταντινούπολη, 6 στη Σμύρνη, 2 στο Μπόντρουμ)
  • 73 επιλεγμένα εστιατόρια (52 στην Κωνσταντινούπολη, 6 στη Σμύρνη και 15 στο Μπόντρουμ)
  • 5 εστιατόρια με πράσινο αστέρι MICHELIN (2 στην Κωνσταντινούπολη, 3 στη Σμύρνη)

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Γραφείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκικής Πρεσβείας  ο Gwendal Poullennec, διευθυντής των διεθνών εκδόσεων του Οδηγού MICHELIN, δήλωσε πως οι επιθεωρητές του παγκόσμιας εμβέλειας γαστρονομικού οδηγού «εντυπωσιάστηκαν από τη γαστρονομική σκηνή της Κωνσταντινούπολης» την οποία περιέγραψε ως «κοσμοπολίτικη πόλη με σύνθετο χαρακτήρα που προσφέρει ένα εξαιρετικά πλούσιο γαστρονομικό πανόραμα, από κλασικές τουρκικές ταβέρνες μέχρι μοντέρνα, διεθνούς φήμης και σύγχρονα, casual εστιατόρια. Αυτή η δεύτερη επιλογή –η οποία περιλαμβάνει 24 νέα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων 2 νέων βραβευμένων με ένα αστέρι MICHELIN, διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη– αντιπροσωπεύει μια αναβάθμιση των γαστρονομικών προτύπων η οποία φέρει την υπογραφή μιας γενιάς τολμηρών σεφ, περήφανων για τη γαστρονομική παράδοση της χώρας τους».

3 Ειδικά βραβεία MICHELIN

Για να τιμήσουν το εξαιρετικό savoir-faire και να αναδείξουν διάφορες πλευρές στον χώρο της εστίασης, οι επιθεωρητές αποφάσισαν επίσης να τιμήσουν 3 ταλαντούχους επαγγελματίες που συμβάλλουν στη δημιουργία αξέχαστων γευστικών εμπειριών.

Το βραβείο Sommelier (Σομελιέ) MICHELIN, που απονέμεται για πρώτη φορά από τον Οδηγό MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ, δόθηκε στον Seray Kumbasar του εστιατορίου Vino Locale στη Σμύρνη, το οποίο φέρει πράσινο αστέρι και ένα αστέρι MICHELIN.

Το βραβείο Service (Εξυπηρέτησης) MICHELIN, με τη χορηγία της Mastercard, απονεμήθηκε στον Ismail Kahveci και την ομάδα εξυπηρέτησης του εστιατορίου Tugra στην Κωνσταντινούπολη για την εξαιρετική αίσθηση φιλοξενίας που χαρίζουν στους επισκέπτες.

Τέλος, το βραβείο Young Chef (Νέου σεφ) MICHELIN –ως αναγνώριση ενός πολλά υποσχόμενου νέου ταλέντου– απονεμήθηκε στον Ulas Durmaz του εστιατορίου με διάκριση Bib Gourmand The Red Balloon στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμη 4 πράσινα αστέρια MICHELIN σε εστιατόρια με οικολογική ευαισθησία μετράει η Τουρκία
Ακόμη 4 πράσινα αστέρια MICHELIN σε εστιατόρια με οικολογική ευαισθησία μετράει η Τουρκία

 

Επτά εστιατόρια βραβεύτηκαν για πρώτη φορά με ένα αστέρι

Για πρώτη φορά, 3 εστιατόρια της Σμύρνης βραβεύτηκαν με ένα αστέρι MICHELIN. πρόκειται για τα OD Urla, Teruar Urla και Vino Locale.

Στο Μπόντρουμ 2 εστιατόρια έχουν βραβευτεί με ένα αστέρι MICHELIN. Πρόκειται για το Kitchen και το Macak?z?.

Τέλος, 2 εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη έχουν βραβευτεί πρόσφατα με ένα αστέρι MICHELIN: το Arkestra και το  Sankai by Nagaya.

Οι 2 νέες προσθήκες αστεριών MICHELIN ανεβάζουν τον αριθμό των εστιατορίων με ένα αστέρι στην Κωνσταντινούπολη σε 6, με τα Araka, Nicole, Mikla και Neolokal να διατηρούν και φέτος τη διάκρισή τους. Στην κορυφή της τοπικής γαστρονομικής σκηνής, το Turk Fatih Tutak διατηρεί τα δύο αστέρια MICHELIN χάρη στην «εξαιρετική κουζίνα του, που αξίζει μια ειδική παράκαμψη».

4 νέα πράσινα αστέρια MICHELIN σε εστιατόρια με οικολογική ευαισθησία

Η επιλογή του Οδηγού MICHELIN 2024 περιλαμβάνει επίσης τέσσερις νέους χώρους εστίασης με πράσινο αστέρι MICHELIN: 3 στη Σμύρνη και έναν στην Κωνσταντινούπολη. Το πράσινο αστέρι MICHELIN τιμά τα εστιατόρια που πρωτοπορούν στην επίδειξη οικολογικής ευαισθησίας και αποτελεί επιπλέον έναν αξιόπιστο δείκτη αυθεντικής και εμπνευσμένης κουζίνας. Βραβεύτηκαν τα OD Urla, Vino Locale και Hic Lokanta στη Σμύρνη, ενώ πρόσφατα έλαβε διάκριση και το Circle by Vertical στην Κωνσταντινούπολη. Δεδομένου ότι το Neolokal διατηρεί επίσης το πράσινο αστέρι MICHELIN, ο συνολικός αριθμός των εστιατορίων που επιδεικνύουν δέσμευση στην οικολογική ευαισθησία στην επιλογή του Οδηγού για το 2024 ανέρχεται σε πέντε.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com