Αρχική Ειδήσεις Το σκοτεινό μυστικό της παρμεζάνας

Το σκοτεινό μυστικό της παρμεζάνας

0
Το σκοτεινό μυστικό της παρμεζάνας

PLANET FOOD | Οργάνωση υπεράσπισης ζώων καταγγέλλει ότι δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά παγκοσμίως, η παρμεζάνα και η γκράνα, παράγονται από ζώα, των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης σοκάρουν.

Οργάνωση υπεράσπισης ζώων καταγγέλλει ότι δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά παγκοσμίως, η παρμεζάνα και η γκράνα, παράγονται από ζώα, των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης σοκάρουν.

Περνούν όλη τους τη ζωή κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους, κακοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους, είναι σκελετωμένες. Η οργάνωση Compassion in World Farming (CIWF) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάζει σκηνές που γυρίστηκαν σε εννέα κτηνοτροφικές μονάδες της ιταλικής κοιλάδας του Πο. Σύμφωνα με το CNN.gr το οποίο έχει αναρτήσει και το σχετικό βίντεο, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων σοκάρουν… Οι εξαντλημένες αγελάδες ζουν μέσα στα περιττώματά τους, στριμωγμένες μέσα σε μικρούς χώρους όπου είναι δύσκολο να μετακινηθούν.

Η οργάνωση CIWF ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta («όχι στα ζυμαρικά μου»), που έχει στόχο να ωθήσει τους παραγωγούς αυτών των δύο τυριών, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν τα πέντε δισεκ. ευρώ ετησίως, να απαιτήσουν οι κτηνοτρόφοι που τους προμηθεύουν με γάλα να προσφέρουν στα ζώα τους τις ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας.

«Η παρμεζάνα και η γκράνα παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια από αυτό», δήλωσε η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF. 

«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες» ανέφερε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα και υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα του προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά».

Προσέθεσε, όμως, πως οι κοινοπραξίες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα με στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.