Αρχική Ειδήσεις Τι τρέχει με τα ελληνικά ροδάκινα; Πρόβλημα ποιότητας θέτουν οι κονσερβοποιοί

Τι τρέχει με τα ελληνικά ροδάκινα; Πρόβλημα ποιότητας θέτουν οι κονσερβοποιοί

0
Τι τρέχει με τα ελληνικά ροδάκινα; Πρόβλημα ποιότητας θέτουν οι κονσερβοποιοί

PLANET FOOD | «Δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγοράστηκαν ως άριστη ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

«Δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγοράστηκαν ως άριστη ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, διατύπωσε τις σκέψεις των μελών της Ένωσης να προαναγγέλλουν ήδη από το χειμώνα τις ελάχιστες τιμές για την αγορά της παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου με την προϋπόθεση ότι θα καταστεί σε όλους σαφές το επίπεδο της ποιότητας που οφείλουν οι καλλιεργητές να παραδίδουν. 

Μάλιστα, το σημαντικό θέμα της ποιότητας τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη επαφή του προέδρου της Ένωσης με τους επικεφαλής ροδακινοπαραγωγών συμπύρηνου σε Ημαθία και Πέλλα, που αντιπροσωπεύουν το 95% και πλέον της συνολικής παραγωγής στην χώρα. Στη συνάντηση αυτή των δύο πλευρών αναγνωρίστηκε ομόφωνα -σύμφωνα πάντα με τον κ. Αποστόλου- τόσο η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε οικονομικό επίπεδο και λόγω των αυξημένων τους υποχρεώσεων πλέον, όσο και η πτωτική τάση της ποιότητας του ελληνικού συμπύρηνου ροδάκινου. «Όλοι συμφωνήσαμε ότι η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος φθίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αποστόλου.

«Εάν πριν από πέντε χρόνια μου έλεγε κάποιος να πάμε σε ένα ελληνικό σούπερ μάρκετ να δοκιμάσουμε ροδάκινο Ελλάδας ή κινέζικο, θα πήγαινα τρέχοντας με τη σιγουριά του “νικητή” για το ελληνικό προϊόν, όμως σήμερα οφείλω να παραδεχτώ ότι πλέον έχω κάποιες επιφυλάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας στο ίδιο πλαίσιο: «Ενώ τα τελευταία χρόνια ανταγωνιστές μας, όπως οι Κινέζοι, βελτιώνουν την ποιότητα του προϊόντος τους, εμείς αντί να διαφυλάξουμε την άριστη ποιότητα που είχαμε προ τριετίας, δυστυχώς βλέπω ότι δεν το πράττουμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας που είχαμε πετύχει διεθνώς».

Για του λόγου του αληθές, ο κ. Αποστόλου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρά τη φετινή αύξηση 37% στην συνολική παραγωγή, σε 380.000 τόνους, έναντι των 277.000 τόνων πέρυσι, οι προσδοκίες των κονσερβοποιών δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ όπως τόνισε, το κόστος παραγωγής για την ΕΚΕ καταγράφηκε αυξημένο σε ποσοστό 8%-10%, λόγω κακής πρώτης ύλης. «Δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγοράστηκαν ως άριστη ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τη φετινή μειωμένη στρεμματική απόδοση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας εκτίμησε ότι οφείλεται στις ζημίες του Ιουλίου (φαινόμενο Μέδουσα) όταν χάθηκαν πολλές χιλιάδες τόνοι. Επιπλέον,θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο για το χαμηλό τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν η μικροκαρπία και η συγκομιδή μεγάλου ποσοστού ανώριμων-πράσινων ροδακίνων. «Τις αιτίες της μικροκαρπίας προφανώς τις γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί μας και ελπίζουμε να τις θεραπεύσουν την επόμενη περίοδο. Ανεξήγητη παραμένει η επιμονή στη συλλογή πράσινων ροδακίνων», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Πάντως, με το κλείσιμο της τρέχουσας χρονιάς και την έναρξη του προγραμματισμού για τη νέα, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε τη σαφή πρόθεση των κονσερβοποιών για ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους παραγωγούς, με στόχο «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών, να κατανοήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Παραγωγοί, βιομηχανίες και εργαζόμενοι οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε τη θέση του προϊόντος μας στην παγκόσμια αγορά για να έχουμε εισοδήματα που θα ικανοποιούν όλους. Πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανταγωνιστές μας».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.