Αρχική Ειδήσεις Τι γίνεται όταν η ημέρα του Άγ. Βαλεντίνου συμπίπτει με την αρχή της Σαρακοστής;

Τι γίνεται όταν η ημέρα του Άγ. Βαλεντίνου συμπίπτει με την αρχή της Σαρακοστής;

0
Τι γίνεται όταν η ημέρα του Άγ. Βαλεντίνου συμπίπτει με την αρχή της Σαρακοστής;

PLANET FOOD | Νηστεία ή πειρασμοί; Στο ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν πολλοί Αμερικανοί πιστοί καθολικοί και προτεστάντες αύριο, Τετάρτη, αφού η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η αργία της Ash Wednesday (Καθαρή Τετάρτη), που σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής, θα συμπέσουν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

PLANET FOOD | Νηστεία ή γιορτινοί πειρασμοί; Στο (σπάνιο) δίλημμα θα κληθούν να απαντήσουν πολλοί Αμερικανοί πιστοί καθολικοί και προτεστάντες αύριο, Τετάρτη, αφού η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η αργία της Ash Wednesday (Καθαρή Τετάρτη), που σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής, θα συμπέσουν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι χριστιανικές εκκλησιαστικές οργανώσεις καλούν τα μέλη τους να υιοθετούν τις παραδόσεις και να κάνουν τις μικρές ή μεγάλες «θυσίες» που προβλέπονται για την περίοδο του 40ήμερου που οδηγεί στην Κυριακή του Πάσχα, περιλαμβανομένης βέβαια της νηστείας, της περισυλλογής και της πραγματοποίησης επιπλέον φιλανθρωπικών πράξεων.

Οι ιρλανδο-αμερικανικές ρωμαιοκαθολικές επισκοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες, συχνά κάνουν μια εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, όταν τυχαίνει η γιορτή του Αγίου Πατρικίου να πέφτει μια Παρασκευή της Σαρακοστής, επιτρέποντας το παραδοσιακό κορν μπιφ με λάχανο σε μία ημέρα όπου τα μέλη της εκκλησίας καλούνται κανονικά να αποφύγουν το κρέας.

Ωστόσο, εκκλησιαστικοί ηγέτες σε όλη τη χώρα δήλωσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως δεν θα υπάρξει αντίστοιχη εξαίρεση αύριο, Τετάρτη 14.02, που πρόκειται να συμπέσουν η Ash Wednesday (πρώτη μέρα της Σαρακοστής) και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια γιορτή με πολλούς φανατικούς αλλά και αρκετούς πολέμιους, στις ΗΠΑ, και σίγουρα με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον για ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κ.λπ. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια σύμπτωση μετά το 1945.

«Η Ash Wednesday και η Μεγάλη Παρασκευή είναι οι μοναδικές ημέρες όλου του χρόνου όπου απαιτείται νηστεία και αποχή», λέει ο επίσκοπος του Μπούφαλο της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Μαλόουν, σε μέλη της εκκλησίας σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε την Παρασκευή στο διαδίκτυο. «Όσοι συνηθίζουν να γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορούν να το κάνουν την προηγουμένη. Μπορείτε να το γιορτάσετε τη Mardi Gras (τελευταία ημέρα της Αποκριάς)», αντιπρότεινε ο επίσκοπος και μένει στους πιστούς να αποφασίσουν αν θα διαλέξουν τη νηστεία και την προσευχή ή θα αφεθούν στους γλυκούς πειρασμούς του Βαλεντίνου.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.