Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice «Θέμις» & «Σητειακός Μύλος»

«Θέμις» & «Σητειακός Μύλος»

0
«Θέμις» & «Σητειακός Μύλος»

Χειροποίητα παγωτά και μπισκότα από την Κρήτη

Τον Αλκιβιάδη Καλαμπόκη τον γνώρισα από τον Λευτέρη Λαζάρου στην Κρήτη. Ανταλλάξαμε ζεστή χειραψία και αρχίσαμε το φαΐ, το πιοτό και την κουβέντα. Όταν η κουβέντα προχώρησε λίγο ο συνδαιτυμόνας μου μού γνώρισε και τον αδελφό του το Χριστόφορο. «Είμαστε σα μια γροθιά οι δυο μας, μου είπε, μην κοιτάς που εγώ είμαι πιο επικοινωνιακός, εκείνος είναι η ήρεμη δύναμη της οικογενειακής μας επιχείρησης».

Μιλήσαμε για το ζαχαροπλάστη παππού τους που το 1920, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε στη Σητεία της Κρήτης. Στο καφεζαχαροπλαστείο, που άνοιξε στο κέντρο της πόλης, έβρισκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σητείας μοναδικά γλυκά και παγωτά φτιαγμένα με μεράκι από αγνές πρώτες ύλες. Οι «πολίτικες συνταγές» συνδυασμένες με τις παραδοσιακές κρητικές σε ένα απαράμιλλο πάντρεμα γεύσεων.

Μιλήσαμε για τον πατέρα τους, το Φωκίωνα, που με εμμονή στον παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων ξεκίνησε την πρώτη τυποποίησή τους, έτσι ώστε η διάθεσή τους να είναι δυνατή και εκτός των ορίων της Σητείας.

Μιλήσαμε για τους ίδιους, την τρίτη γενιά που έχει τώρα τη σκυτάλη. Για το μεράκι τους για τη ζαχαροπλαστική, την αγάπη τους για την παράδοση, την τεχνολογική ανάπτυξη των εγκαταστάσεών τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει πλέον δυο επώνυμες σειρές προϊόντων. Η μία είναι τα παγωτά «ΘΕΜΙΣ», που πήραν το όνομά τους λόγω της γειτνίασης του πρώτου καφεζαχαροπλαστείου του παππού Αλκιβιάδη με τα δικαστήρια της πόλης. Με άλλα λόγια από τη Θέμιδα, τη θεά της Δικαιοσύνης. Η δεύτερη είναι τα παραδοσιακά κρητικά γλυκά «Σητειακός Μύλος». Με μπισκότα, κουλούρια και παξιμαδάκια.

Στον απογευματινό ελληνικό καφέ δοκίμασα μερικά από τα μπισκότα και τα κουλούρια τους με μαστίχα και με καρύδια. Τα υπόλοιπα, με ούζο, με σταφίδες, με πορτοκάλι, με αμύγδαλα και με σουσάμι, τα τίμησα στην Αθήνα. Ενθουσιάστηκα, νόμιζα ότι μου τα έδωσε η γιαγιά μου πεσκέσι. Τα βρίσκουμε και στα ΑΒ Βασιλόπουλος, μου είπε η Χριστίνα, που πάντα σημειώνει στο μυαλό της τις χρήσιμες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.