Αρχική Ειδήσεις Αγορά «Ταβάνι» στο κέρδος για ψωμί, σιτηρά και αγαθά που επηρεάζει ο πόλεμος

«Ταβάνι» στο κέρδος για ψωμί, σιτηρά και αγαθά που επηρεάζει ο πόλεμος

0
«Ταβάνι» στο κέρδος για ψωμί, σιτηρά και αγαθά που επηρεάζει ο πόλεμος
Εικόνα: Shutterstock

Πλαφόν κέρδους ανακοινώνεται σήμερα για τα προϊόντα που σχετίζονται ή επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είναι το ψωμί και εν γένει τα σιτηρά.

Στην αντιμετώπιση των συνθήκων αισχροκέρδειας που δημιουργεί το εμπόλεμο περιβάλλον στοχεύει τo πλαφόν κέρδους, μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και αφορά τα καύσιμα, το ψωμί και εν γένει τα σιτηρά, αλλά και όσα ακόμη αγαθά ενδεχομένως σχετίζονται με τις τραγικές εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Μιλώντας στο κανάλι του Open Beyond, ο Σπύρος Σταυρούλιας χαρακτήρισε σωστή την προσπάθεια να μπει «ταβάνι» στο κέρδος, θεωρώντας την ωστόσο αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς -όπως υποστήριξε- οι τιμές δεν επηρεάζονται από κάποια διάθεση αισχροκέρδειας, αλλά από «πολύ συγκεκριμένους λόγους και οι λόγοι αυτοί θα ενταθούν το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα είναι εφεξής το όριο για όσους εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι Ουκρανία και Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους σιτοβολόνες στον κόσμο, ενώ οι τιμές σιταριού και αραβοσίτου έκαναν νέο ρεκόρ χθες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό ανέφερε μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η επιλογή του πλαφόν γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (π.χ. μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

Ο ίδιος σημείωσε: «Δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους» και πρόσθεσε πως πρέπει «όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία», ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στην τροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων.

Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Open Beyond

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.