Αρχική Ειδήσεις Στη Γερμανία άνοιξε το πρώτο οικολογικό super market

Στη Γερμανία άνοιξε το πρώτο οικολογικό super market

0
Στη Γερμανία άνοιξε το πρώτο οικολογικό super market

Eνα σούπερ μάρκετ φιλικό στο περιβάλλον και… στην τσέπη του καταναλωτή άνοιξε πριν λίγες ημέρες τις πόρτες του στο Βερολίνο.

Eνα σούπερ μάρκετ φιλικό στο περιβάλλον και… στην τσέπη του καταναλωτή άνοιξε πριν λίγες ημέρες τις πόρτες του στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Με όνομα «Original Unverpackt» (OU), το κατάστημα έχει καταργήσει τελείως το πλαστικό και τις συσκευασίες προσφέροντας τα προϊόντα του χύμα και ζητώντας από τους πελάτες να φέρουν τα δικά τους δοχεία για να τα γεμίσουν με την ποσότητα που χρειάζονται. Από κρασί και ζυμαρικά μέχρι απορρυπαντικά και οδοντόκρεμες, το σούπερ μάρκετ στη μοδάτη συνοικία Κρόιτσμπεργκ της γερμανικής πρωτεύουσας προσφέρει μια ποικιλία 350 προϊόντων.

Πλασάρεται ως το πρώτο «plastic free» σούπερ μάρκετ στη χώρα και παρόλο που οι τιμές των βιολογικών προϊόντων του δεν είναι χαμηλότερες από εκείνες των υπόλοιπων καταστημάτων, οι ιδιοκτήτριές του, η 24χρονη Μιλένα Γκλιμπόβσκι και η 31χρονη Σάρα Βολφ, θεωρούν ότι οι πελάτες εξοικονομούν χρήματα αγοράζοντας ακριβώς τις ποσότητες που εκείνοι επιθυμούν.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Ακόμα σημαντικότερη είναι η οικολογική διάσταση της πρωτοβουλίας, που καταργεί το πλαστικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος Γερμανός πετά ετησίως 250 κιλά πλαστικού και χαρτιού στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το πλαστικό χρειάζεται 400 χρόνια για να αποσυντεθεί στη φύση.

Ετσι οι πελάτες παίρνουν μαζί τους τάπερ και δοχεία για να τα γεμίσουν με ζυμαρικά, όσπρια και μπαχαρικά από τα μεγάλα γυάλινα δοχεία του μαγαζιού, μπουκάλια για να μεταφέρουν μπίρα και κρασί στην ποσότητά που θέλουν, ενώ χύμα γεμίζουν από μία βρύση ακόμα και σαμπουάν και απορρυπαντικά, τα οποία ζυγίζουν στο ταμείο.

Ακόμα και για την οδοντόκρεμα οι ιδιοκτήτριες του OU βρήκαν τη λύση πουλώντας τη χύμα σε… ατομικές μασώμενες ταμπλέτες! Πάντως έχουν προνοήσει και για τους πιο αυθόρμητους πελάτες που έρχονται απροετοίμαστοι διαθέτοντας προς πώληση γυάλινα δοχεία, κουτιά και πάνινες σακούλες, για να κάνουν τις αγορές τους και να τα επαναχρησιμοποιούν στις επόμενες επισκέψεις τους στο πρωτότυπο σούπερ μάρκετ.

Οι δύο Γερμανίδες ομολογούν ωστόσο ότι δεν μπορούν να πουλήσουν όλα τα είδη τροφίμων, καθώς οι κανονισμοί της ΕΕ δεν τους επιτρέπουν να αποθηκεύουν φρέσκο κρέας, τυρί και κατεψυγμένα προϊόντα.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Ξεκίνησαν με χρηματοδότηση από το Ιντερνετ
Το μικρό μας κατάστημα είναι μόνο η αρχή, θα μετατραπεί σε ένα μαζικό κίνημα», σχολίασε η συνιδιοκτήτριά του Μιλένα Γκλιμπόβσκι. Εξάλλου, η υποδοχή του «Original Unverpackt» ήταν θερμή από το κοινό πριν ακόμα ανοίξει. Το όραμά τους μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν οι δύο γυναίκες συγκεντρώνοντας σε 40 ημέρες μέσω crowdfunding («διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης») το ποσό των 115.000 ευρώ για το επιχειρηματικό τους σχέδιο, πολύ υψηλότερο από τον αρχικό στόχο των 45.000 ευρώ. Οι Γκλιμπόβσκι και Βολφ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε franchising του καταστήματος και έχουν ήδη στα σκαριά ένα δεύτερο κατάστημα στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.