Αρχική Ειδήσεις Στη δίαιτα όλη η πόλη – Στόχος η απώλεια 100.000 κιλών

Στη δίαιτα όλη η πόλη – Στόχος η απώλεια 100.000 κιλών

0
Στη δίαιτα όλη η πόλη – Στόχος η απώλεια 100.000 κιλών

PLANET FOOD | Oι υπέρβαροι κάτοικοι της ισπανικής Naron συνεργάζονται για να χάσουν το επιπλέον βάρος τους έως τις αρχές του 2020.

PLANET FOOD | Oι υπέρβαροι κάτοικοι της ισπανικής Naron συνεργάζονται για να χάσουν το επιπλέον βάρος τους έως τις αρχές του 2020.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μην είναι αρκετά και τόσο διασκεδαστική υπόθεση: καταμέτρηση θερμίδων, άσκηση, αποχή από σνακ και αλκοόλ. Εκτός και αν η προσπάθεια γίνεται μαζί με άλλους. Αυτό είναι που σκέφτηκαν οι υπέρβαροι κάτοικοι της ισπανικής πόλης Naron σύμφωνα με το Der Spiegel. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνεργάζονται για να χάσουν βάρος. Ο στόχος: 100.000 κιλά λιγότερα έως τις αρχές του 2020.

Δίαιτα απ’ την αρχή του χρόνου

Το έργο ξεκίνησε από τις αρχές του έτους. Και υπάρχουν ήδη οι πρώτες επιτυχίες: η Μαρία Τερέζα Ροντρίγκεζ ζύγιζε το Μάρτιο ακόμα 82 κιλά. «Τώρα είμαι 70», λέει η 55χρονη. Αθλείται πλέον μιάμιση ώρα κάθε μέρα. «Περπατάω με φίλους, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας στην ηλικία των 80 που πρέπει να της κρατάνε το χέρι».

Την ιδέα για την κοινή δίαιτα είχε ο γιατρός Carlos Pineiro. «Στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι ξεχνούν να τρέχουν πραγματικά», λέει ο 63χρονος. Με την υποστήριξη της διοίκησης της πόλης της Γαλικίας, τον Ιανουάριο κάλεσε τους πολίτες της να τρώνε πιο υγιεινά και να κάνουν περισσότερη άσκηση. Από τότε ασχολείται τακτικά με τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος στο πάρκο της πόλης.

Από τους 40.000 κατοίκους της πόλης, περίπου 9.000 είναι υπέρβαροι, περίπου 3.000 θεωρούνται παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Pineiro. Η Γαλικία στη βορειοδυτική Ισπανία είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων της χώρας, σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Λόγω του βροχερού κλίματος εδώ, οι άνθρωποι είναι συχνά στο σπίτι και καταναλώνουν πολλές θερμίδες κάθε μέρα», λέει ο Pineiro. Η κουζίνα της Γαλικίας είναι άλλωστε γνωστή για τις τεράστιες μερίδες της.

Εστιατόρια και σχολεία συμμετέχουν επίσης

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα λαμβάνουν ατομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο μόνιμης μείωσης του βάρους τους και, συνεπώς, για τον περιορισμό του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Έρχονται τακτικά στα κέντρα υγείας της πόλης για να ζυγίζονται.

Δεκαοκτώ εστιατόρια στην πόλη θέλουν επίσης να συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου των μείον 100.000 κιλών και να προσφέρουν υγιεινότερα πιάτα. «Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυσικό ελαιόλαδο», λέει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ντιέγκο Πλάτας. 

«Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ενήλικες», λέει ο γιατρός Pineiro. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παιδιά που πρέπει να διδάσκονται τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Στο σχολείο ο Jorge Juan στο Naron εκτελεί πιλοτικό έργο. Κάθε μέρα, τα παιδιά μπορούν να αθλούνται για μια ώρα και να κάνουν μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η καθηγήτρια Maria Jose Cazorla έδωσε πρώτη το παράδειγμα: μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει 14 κιλά.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com