Αρχική Ειδήσεις Σούπερ μάρκετ – Υποχρεωτικά με μάσκα από σήμερα τα ψώνια

Σούπερ μάρκετ – Υποχρεωτικά με μάσκα από σήμερα τα ψώνια

0
Σούπερ μάρκετ – Υποχρεωτικά με μάσκα από σήμερα τα ψώνια

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΑΓΟΡΕΣ | Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ισχύουν από το Σάββατο – «Φοράμε τη μάσκα όπως τα εσώρουχα», λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΑΓΟΡΕΣ | Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ισχύουν από το Σάββατο.

Επανέρχεται το θέμα με τις μάσκες ως μέσο αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, με την κυβέρνηση μετά την απαγόρευση των πανηγυριών να αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μασκών από σήμερα, Σάββατο, σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για μέτρο καθολικής ισχύς που αφορά εκτός από τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Η απόφαση ελήφθη δύο μήνες μετά την επιλογή της κυβέρνησης να περιοριστεί σε απλή σύσταση προς τους καταναλωτές να προτιμούν τη χρήση μάσκας κατά τις αγορές τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη στο twitter: «Εφαρμόζοντας η πολιτική ηγεσία τού υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη σήμερα και ισχύει από αύριο.

Είχε προηγηθεί αρκετή πίεση για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από την πλευρά των ειδικών, μετά τα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρήθηκαν σύμφωνα με τους ίδιους. Φαινόμενα που δεν αφορούν μόνο το κοινό, τους συνωστισμούς κ.λπ., αλλά και τους επαγγελματίες, για κάποιες κατηγορίες των οποίων η χρήση μάσκας ήταν ευθύς εξαρχής υποχρεωτική.

Ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για ζητήματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος, με νεότερη ανάρτησή του στο Facebook δίνει εκ νέου οδηγίες για τη σωστή χρήση των μασκών επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τις «φοράμε όπως τα εσώρουχα» 

Έκλεισαν δυο χώρους εστίασης

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν και οι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς και την ΕΛ.ΑΣ. Την Πέμπτη το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η ΕΛ.ΑΣ. και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε 902 σημεία ενδιαφέροντος (παραλίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολυκαταστήματα κ.α.) βεβαιώθηκαν 72 παραβάσεις (σε 45 σημεία ) οι οποίες αφορούσαν στη μη χρήση της μάσκας από το προσωπικό εργασίας. Για τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 31.650 ευρώ. Επιπλέον, επιβλήθηκε η αναστολή εργασίας δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 15 ημέρες.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com