Αρχική Ειδήσεις 32 εκατ. ευρώ για κινέζικο μπολ που σπάει το ρεκόρ της κούπας κρασιού

32 εκατ. ευρώ για κινέζικο μπολ που σπάει το ρεκόρ της κούπας κρασιού

0
32 εκατ. ευρώ για κινέζικο μπολ που σπάει το ρεκόρ της κούπας κρασιού

Τιμή-ρεκόρ στους Sothebys ανεβάζει σε νέο επίπεδο την αρχαία κινεζική κεραμική.

Τιμή-ρεκόρ στους Sothebys ανεβάζει σε νέο επίπεδο την αρχαία κινεζική κεραμική.

Ένα μπολ ηλικίας χιλίων ετών της δυναστείας Σονγκ πωλήθηκε χθες στο Χονγκ Κονγκ αντί 294,3 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε δημοπρασία κινεζικού κεραμικού, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s. Ρεκόρ που κατείχε από το 2014 μια κούπα κρασιού της δυναστείας Μινγκ, η οποία αγοράστηκε στην τιμή των 30 εκατομμυρίων ευρώ από μεγιστάνα της Σανγκάης, πασίγνωστο για τα ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά που προσφέρει.

Το πολύτιμο μπολ είναι μικρών διαστάσεων και διαμέτρου 13 εκατοστών, χρονολογείται δε στην περίοδο 960-1127. Η τιμή εκκίνησης κυμάνθηκε στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ο αγοραστής του μπολ Σονγκ ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ο Sotheby’s, που αρνήθηκε να διευκρινίσει αν πρόκειται ή για Κινέζο.

«Είναι ένα ποσό με το οποίο περνάμε σε ένα νέο κατώφλι για τα κινεζικά κεραμικά και σήμερα γράψαμε ιστορία με αυτό το κομμάτι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκολας Τσόου, αντιπρόεδρος του Sotheby’s Ασίας.

Το μπολ είναι ένα από τα σπάνια κομμάτια κινεζικής πορσελάνης που προέρχονται από την αυτοκρατορική αυλή της δυναστείας των Βόρειων Σονγκ. Μόλις τέσσερις πορσελάνες, ανάμεσά τους το συγκεκριμένο μπολ σε φωτεινό μπλε χρώμα, ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες, πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Όσο για την κούπα κρασιού Μινγκ, είχε αγοραστεί από τον Λιού Γιτζιάν, πρώην οδηγό ταξί που εξελίχθηκε σε μεγάλο χρηματιστή και έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη αναζητώντας σπάνια έργα τέχνης. Ο Λιού που ίδρυσε δικό του μουσείο στη Σανγκάη, πολλαπλασίασε τα ρεκόρ στις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να γίνει ο διασημότερος συλλέκτης έργων τέχνης της Κίνας. Ωστόσο δεν περιφρονεί τη δυτική τέχνη. Το 2015, αγόρασε για παράδειγμα τον πίνακα Nu Couche (Ξαπλωμένο γυμνό) του Μοντιλιάνι.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!