Αρχική Ειδήσεις «Σκίζει» το ελληνικό μανιτάρι, αλλά δε φτάνει για όλους

«Σκίζει» το ελληνικό μανιτάρι, αλλά δε φτάνει για όλους

0
«Σκίζει» το ελληνικό μανιτάρι, αλλά δε φτάνει για όλους

PLANET FOOD | Κορυφαία της Ευρώπης θεωρούν οι Γερμανοί τα μανιτάρια της Ελλάδας, αλλά η ντόπια παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας.

PLANET FOOD | Κορυφαία της Ευρώπης θεωρούν οι Γερμανοί τα μανιτάρια της Ελλάδας, αλλά η ντόπια παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας.

Μπορεί όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των μανιταριών στη χώρα μας να γίνονται όλο και πιο πολλοί, όμως η παραγωγή δεν αρκεί ακόμη για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Έτσι η Ελλάδα καταφεύγει στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα αρκετοί τόνοι μανιταριού που καταναλώνονται να προέρχονται μεταξύ άλλων από την Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία. Ωστόσο η αγορά των μανιταριών παγκοσμίως βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Βλέποντας αυτή την «ευκαιρία» πολλοί ήταν οι Έλληνες που ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται το εξαιρετικό κλίμα της χώρας μας για την καλλιέργεια αυτού του ιδιαίτερα γευστικού μύκητα, με το λευκό μανιτάρι και το μανιτάρι πλευρώτους, να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή. Μια παραγωγή που, όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΑΕΝΑΟΣ ΡΟΗ», Παναγιώτης Καβαρνός, ακριβώς επειδή «δεν καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς», έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή πολλών τόνων μανιταριών από χώρες του εξωτερικού σε τιμές που οι Έλληνες καλλιεργητές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

Ανώτερης ποιότητας το ελληνικό μανιτάρι. Ωστόσο η ποιότητα των εισαγόμενων μανιταριών δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ελληνικών τα οποία είναι ανώτερης ποιότητας. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καβαρνός: «Οι Γερμανοί έχουν ανακηρύξει τα ελληνικά μανιτάρια, είτε άγρια είτε καλλιέργειας πάνω σε κορμούς δένδρων, τα κορυφαία της Ευρώπης, ενώ αναλύσεις που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχουν δείξει πως είναι πλούσια σε βιταμίνη D, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β».

Η καλλιέργεια των μανιταριών θεωρείται μια καλή επένδυση τόσο για φάρμες που ασχολούνται με βιολογικά προϊόντα όσο και για μικρές αγροτουριστικές μονάδες, καθώς και στις δυο περιπτώσεις, το παραγόμενο προϊόν μπορεί να διοχετευθεί τοπικά, χωρίς να χρειάζεται να αναζητηθεί κάποιος μεσάζοντας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως η εν λόγω καλλιέργεια δεν είναι εύκολη, καθώς την όλη διαδικασία επηρεάζουν αρκετοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ο φωτισμός, η ποσότητα φρέσκου αέρα, η ποιότητα του νερού κ.α.

«Το μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι σε γνώσεις. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζει κάποιος το αντικείμενο του» συμβουλεύει ο κ. Καβαρνός όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτή την απαιτητική καλλιέργεια και προσθέτει ότι «κάποιος που θέλει να αποκτήσει γνώσεις για το αντικείμενο πρέπει να βρει έναν άνθρωπο εξειδικευμένο. Να μάθει καλά τις ιδιαιτερότητες αυτού του μύκητα καθώς είναι κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό». Προσθέτει επίσης πως «γενικά το μανιτάρι ναι μεν είναι μια ενδιαφέρουσα απασχόληση και αρκετά επικερδής αλλά θέλει αφοσίωση και αγάπη. Κάποια στιγμή θα σου δώσει χρήματα αλλά πότε θα γίνει αυτό δεν είναι απόλυτα ελέγξιμο».

Πώς καλλιεργούνται τα μανιτάρια

Αρκετοί είναι οι τρόποι καλλιέργειας, μεταξύ αυτών η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο και η καλλιέργεια σε κορμούς δένδρων, όπως οξιά, λεύκα, βελανιδιά. Την καλλιέργεια σε κορμούς δένδρων έχει επιλέξει η «ΑΕΝΑΟΣ ΡΟΗ». Με αυτό τον τρόπο «τα μανιτάρια είναι καλύτερης ποιότητας, έχουν πιο πλούσια αρώματα και είναι πιο κοντά στο άγριο και φυσικό μανιτάρι, πράγμα που αρκετοί το ψάχνουν και το ζητούν», λέει ο πρόεδρος Συνεταιριστικής. Σημειώνει επίσης ότι ο εν λόγω τρόπος κάνει το προϊόν πιο ακριβό, καθώς απευθύνεται επί το πλείστον σε μια πιο ισχυρή αγορά όπως σε εστιατόρια, σε εργαστήρια μανιταριών, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων κ.α.

Πολλαπλώς αξιοποιήσιμα τα μανιτάρια

«Αυτό που κάνουμε είναι μια ολιστική διαχείριση του μανιταριού. Ξεκινάμε από τη συλλογή του, ενημερώνουμε τον κόσμο μέσω του Μουσείου Μανιταριών Βουτύρου Ευρυτανίας (ένα από τα τρία της Ελλάδας), έχουμε εκπαιδευτικές εκδρομές στα γύρω δάση όπου τους δείχνουμε το άγριο μανιτάρι». Αρκετά είναι τα προϊόντα που παράγουν στον Μανιταρόκοσμο Βουτύρου, όπως συσκευασμένα αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρι τουρσί, ζυμαρικά από μανιτάρι, ριζότο, τραχανότο, κριθαρότο, σοκολατάκια με μανιτάρι. Επίσης, μανιταρόγυρος και μπέργκερ από μανιτάρι που όπως τόνισε ο κ. Καβαρνός «τα δίνουμε σε κάποια εστιατόρια. Έχουμε μεγάλη γκάμα προϊόντων γιατί το μανιτάρι μπορούμε να το επεξεργαστούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως το κρέας».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.