Αρχική Ειδήσεις Royal Sugar ABEE: Θα αλλάξουμε τον χάρτη της ζάχαρης στην Ελλάδα

Royal Sugar ABEE: Θα αλλάξουμε τον χάρτη της ζάχαρης στην Ελλάδα

0
Royal Sugar ABEE: Θα αλλάξουμε τον χάρτη της ζάχαρης στην Ελλάδα
Διαμαρτυρία των εργαζομένων στην ΕΒΖ, 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση

Το  αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες έναντι τιμήματος ύψους 15,2 εκατ. ευρώ και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έχει η Royal Sugar ABEE, η οποία σε κοινοπραξία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε τη μίσθωσή τους για 28 μήνες, σε συνέχεια σχετικής σύμβασης που υπέγραψε με τα αρμόδια στελέχη της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς.

Για την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και μόνο ο χρόνος θα δείξει τι αποτελέσματα θα έχει, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «βρήκε τη λύση του ένα μεγάλο πρόβλημα» χαρακτηρίζοντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Royal Sugar, Χρήστο Καραθανάση «δυνατό Έλληνα επιχειρηματία» αποφασισμένο να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο. Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους». «Η  Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης», κατέληξε ο υπουργός.  

Πρώτη φορά η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση

Σε σημερινή ανακοίνωσή της Royal Sugar ABEE, υποστηρίζει ότι στόχος της συμφωνίας είναι η διάσωση και αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Royal Sugar ABEE.

Η  διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει ότι από σήμερα κιόλας, θέτει σε ισχύ «ένα λεπτομερές πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων που θα αλλάξει τον χάρτη της ζάχαρης σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη».

Πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες καλλιεργητές τεύτλων 

Για την τρέχουσα καμπάνια 2019, η Royal Sugar δεσμεύεται για την άμεση παραλαβή όλων των τεύτλων που έχουν σπαρθεί και την πληρωμή των παραγωγών ενώ τις προσεχείς ημέρες, θα απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες καλλιεργητές τεύτλων «παρέχοντας συγκεκριμένα κίνητρα και εγγυήσεις, ζητώντας συνεργασία και υπογραφή συμβάσεων για την άμεση σπορά τεύτλων προς πώληση και παραγωγή ζάχαρης από τη Royal Sugar κατά την προσεχή καμπάνια 2020».

Μεταξύ άλλων, η Royal Sugar προσβλέπει στην σταδιακή αύξηση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, στην εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών καλλιέργειας βελτίωσης της στρεμματικής απόδοσης και του ζαχαρικού τίτλου, στην πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και στην εκμετάλλευση όλων των υποπροϊόντων. 

Ζάχαρη και από ζαχαροκάλαμο 

«Η Royal Sugar ξεκινάει άμεσα τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, εφαρμόζοντας τεχνογνωσία από το εξωτερικό, πάντα με στόχο τη μείωση του παραγωγικού κόστους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «το στρατηγικό της πλάνο προβλέπει εντός του 2020 μια μεγάλη επένδυση σε γραμμή ραφιναρίσματος ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Η καινοτόμα αυτή κίνηση-σύμφωνα με την εταιρεία- θα εξασφαλίσει δυνατότητα παραγωγής ζάχαρης, όχι μόνο τις ημέρες της καμπάνιας επεξεργασίας των τεύτλων, αλλά όλο τον χρόνο, δημιουργώντας απαραίτητες οικονομίες κλίμακας. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε περισσότερες μόνιμες, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

«Προτεραιότητα της Royal Sugar είναι η κάλυψη της ελληνικής αγοράς. Η ζάχαρη είναι προϊόν στρατηγικής σημασίας για κάθε οικονομία και βασικό συστατικό πληθώρας προϊόντων. Η αναβίωση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα θα καταστήσει τις ελληνικές βιομηχανίες περισσότερο ανταγωνιστικές στις εξαγωγές τους.Το μόνιμα γεμάτο σιλό αποθήκευσης ζάχαρης στο εργοστάσιο Πλατέος, χωριτικότητας 50.000 τόνων ζάχαρης, θα παρέχει ασφάλεια. Δεδομένης όμως της γεωγραφικής θέση της Ελλάδας και της έλλειψης εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης στις γείτονες χώρες, η ελληνική ζάχαρη θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η πρώτη επαφή με τευτλοπαραγωγούς 

Σε «εξαιρετικό κλίμα» πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα στις εγκαταστάσεις της Royal Sugar Α.Β.Ε.Ε., πολύωρη συνάντηση του προέδρου της εταιρείας, Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων τευτλοπαραγωγών από όλη τη χώρα. Οι δύο πλευρές έθεσαν τα θέματα και τους προβληματισμούς τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι τευτλοπαραγωγοί πάντως αναφέρουν πως «θα ακολουθήσουν άμεσα και άλλες συναντήσεις, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις, με κοινό στόχο τη διάσωση και αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα». 

Το προφίλ της Royal Sugar

Η Royal Sugar Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 2013 και θεωρείται ένας από τους βασικούς παίκτες με 35% μερίδιο της ελληνικής αγοράς των 280.000 τόνων ετησίως. Η εταιρεία έχει συνάψει δυνατές συνεργασίες σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο με κορυφαίους παραγωγούς και traders ζάχαρης. Η Royal Sugar είναι ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Ολλανδού παραγωγού ζάχαρης Suiker Unie και του Βρετανού British Sugar σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.

Ο κύκλος εργασιών της, το 2018, ήταν 21 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ, με σημαντική κερδοφορία. Η Royal Sugar έχει χτίσει ένα διευρυμένο πελατολόγιο άνω των 2.000 πελατών, εξυπηρετώντας όλους τους retailers και τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.