Αρχική Ιστορίες Food Stories Ποιες εθνικές κουζίνες κυριαρχούν στα γεύματα του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας

Ποιες εθνικές κουζίνες κυριαρχούν στα γεύματα του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας

0
Ποιες εθνικές κουζίνες κυριαρχούν στα γεύματα του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας

PLANET FOOD | Τι αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στον Economist

PLANET FOOD | Τι αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στον Economist

Αν «η μοίρα των εθνών» το 18ο αιώνα καθοριζόταν από τον τρόπο με τον οποίο διατρέφονται, όπως ισχυριζόταν ο Γάλλος γαστρονόμος, σήμερα το ανάστημα ενός έθνους εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το κατά πόσο …τρέφει τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ανάλογα με τα οικονομικά τους δεδομένα οι χώρες επενδύουν σημαντικά ποσά στη «διπλωματία της κουζίνας» με προγράμματα που στοχεύουν στο λανσάρισμα της γαστρονομίας τους έξω απ’ τα σύνορά τους.

Ποιες εθνικές κουζίνες τα έχουν καταφέρει καλύτερα στο πεδίο αυτό; Μια απάντηση, σύμφωνα με τον Economist, δίνει η πρόσφατη εργασία του Joel Waldfogel, μελετητή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Χρησιμοποιώντας τις λίστες εστιατορίων του διεθνούς εμβέλειας ιστότοπου ταξιδιωτικών εντυπώσεων TripAdvisor και τα στοιχεία πωλήσεων του Euromonitor, που δραστηριοποιείται σε έρευνες αγοράς, ο Waldfogel αξιολόγησε το βαθμό εμπορικής διείσδυσης της εθνικής κουζίνας 52 χωρών στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ενώ το παραδοσιακό εμπόριο μετριέται στη βάση της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που διασχίζουν τα σύνορα μιας χώρας, οι εκτιμήσεις του συγγραφέα της μελέτης για τη «μαγειρική ανταλλαγή» βασίζονται στην αξία των τροφίμων που βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων της.

Για κάθε χώρα, η εγχώρια κατανάλωση μιας ξένης κουζίνας αντιμετωπίζεται ως «εισαγωγή» (net importers), ενώ η κατανάλωση της εθνικής της κουζίνας στο εξωτερικό θεωρείται «εξαγωγή» (net exports).

Η Ελλάδα 8η στην «εξαγωγή» της κουζίνας της

Οι δέκα χώρες κατά τον Waldfogel με τη μεγαλύτερη επιρροή στα γεύματα εκτός των συνόρων τους είναι πρώτη με διαφορά η Ιταλία η Ιαπωνία και ακολουθούν οι Ιαπωνία, Τουρκία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Βενεζουέλα.

Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ξένων εθνικών στις πατρίδες τους είναι πρώτες με διαφορά οι ΗΠΑ και η Κίνα. 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com