Αρχική Ειδήσεις Ποια είναι το νοθευμένα «ελαιόλαδα» που εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Ποια είναι το νοθευμένα «ελαιόλαδα» που εντόπισε ο ΕΦΕΤ

0
Ποια είναι το νοθευμένα «ελαιόλαδα» που εντόπισε ο ΕΦΕΤ

ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ | Δείτε τις εμπορικές ονομασίες των λαδιών που κυκλοφόρησαν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε επιθεώρηση δύο εγκαταστάσεων της εταιρείας ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ Α.Ε.Ε.Β.Ε., στην ευρύτερη περιοχή της Νεοχωρούδας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η επιθεώρηση έγινε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την καταπολέμηση της νοθείας και την προστασία της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, ύστερα από ενημέρωση του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς και σε συνεργασία με αυτό. 

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αυτής διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων στοιχείων η παρουσία νοθευμένων τυποποιημένων προϊόντων που έφεραν επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με τις εμπορικές επωνυμίες:

α) «ΕΛΙΑΓΡΟΣ» και «BEVELINI», τα οποία, από προηγούμενες χημικές αναλύσεις, έχει διαπιστωθεί ότι είναι νοθευμένα με σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τεχνητώς χρωματισμένο

β) «ΦΑΡΟΣ» και «ΛΙΑΤΙΚΟ», στα οποία πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία και όπως διαπιστώθηκε, από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήγαγε τις αναλύσεις, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, στην πραγματικότητα είναι επίσης νοθευμένα με πολύ μεγάλο ποσοστό σπορελαίου, τεχνητώς χρωματισμένου.

Συνολικά κατασχέθηκαν περίπου 1.200 λίτρα ηλιελαίου τεχνητώς χρωματισμένο, το οποίο προοριζόταν να κυκλοφορήσει στην αγορά ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και 2.500 λίτρα τυποποιημένων προϊόντων που επισημαίνονταν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

O ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες κάτωθι), να μην τα καταναλώσουν. Επίσης, παρατίθεται φωτογραφία από το χώρο τυποποίησης των εν λόγω προϊόντων.

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.