Αρχική Ειδήσεις Παράνομη «ελληνοποίηση» γιαουρτιού από Έλληνα πρέσβη και Ιάπωνες – Τι λέει το ΥΠΕΞ

Παράνομη «ελληνοποίηση» γιαουρτιού από Έλληνα πρέσβη και Ιάπωνες – Τι λέει το ΥΠΕΞ

0
Παράνομη «ελληνοποίηση» γιαουρτιού από Έλληνα πρέσβη και Ιάπωνες – Τι λέει το ΥΠΕΞ

PLANET FOOD | Σάλος έχει προκληθεί το τελευταίο 24ωρο με την ιστορία της παράνομης παραχώρησης ελληνικού εμπορικού σήματος για γιαούρτι σε ξένη πολυεθνική εταιρεία από Έλληνα πρέσβη. «Η υπόθεση δεν είναι καινούρια, βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά», λέει το υπουργείο Εξωτερικών.

PLANET FOOD | Σάλος έχει προκληθεί το τελευταίο 24ωρο με την ιστορία της παράνομης παραχώρησης ελληνικού εμπορικού σήματος για γιαούρτι σε ξένη πολυεθνική εταιρεία από Έλληνα πρέσβη. «Η υπόθεση δεν είναι καινούρια, βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά», λέει το υπουργείο Εξωτερικών.

Την αποκάλυψη έκανε με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία κατασκεύασε πλαστό πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο παρέδωσε σε μεγάλη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, προκειμένου εκείνη να παρασκευάζει γιαούρτι με την ένδειξη «The Greek Yogurt». Ο Έλληνας πρέσβης προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς άδεια από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρακάμπτοντας τον ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίμαχο πιστοποιητικό παραδόθηκε στους Ιάπωνες τον Απρίλιο του 2018.

Το έγγραφο φέρει την ελληνική σημαία καθώς επίσης και την υπογραφή του Έλληνα πρέσβη. Σε αυτό αναγράφεται η φράση «The embassy of Greece approves “meizi The GREEK YOGURT” as an authentic Greek Yogurt» (σ.σ. Η Ελληνική Πρεσβεία αναγνωρίζει το «meizi The GREEK YOGURT» ως αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι. 

Ακολουθεί μεγάλη διαφημιστική καμπάνια προώθησης του παράνομα ελληνοποιημένου ιαπωνικού γιαουρτιού με κύριο ισχυρισμό της εταιρείας ότι το γιαούρτι της είναι ελληνικό και έχει την έγκριση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο. Στη συσκευασία αναγράφεται επιπλέον η φράση «παραδοσιακή συνταγή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού». 

Η ιαπωνική εταιρεία κατόπιν τούτων αποκτάει το δικαίωμα να εξάγει το δικό της «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» σε όλες τις χώρες της Ασίας όπου και δραστηριοποιείται. Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να τεθεί εντελώς εκτός αγοράς το ελληνικό προϊόν στην ιαπωνική αγορά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», το περιστατικό σημειώθηκε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά. Ο εν λόγω πρέσβης τοποθετήθηκε στο Τόκιο το 2016. Τον Μάιο του 2018, μόλις ένα μήνα μετά την έκδοση του παράνομου πιστοποιητικού, επιστρέφει στην Αθήνα με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τον ακολουθεί και ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας. 

Βορίδης: Απολύτως παράνομο το πιστοποιητικό, θέτουμε αποζημιωτικές αξιώσεις

Ερωτηθείς από την εφημερίδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό του Έλληνα πρέσβη απολύτως παράνομο και δήλωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται στην Ελλάδα και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Η ελληνική σημαία στα προϊόντα μπορεί να τίθεται μόνο όταν αυτά είναι ελληνικά και κάτω από συγκεκριμένη διαδικασία εγκρίσεως. Είναι απολύτως σαφές ότι το επιπρόσθετο πιστοποιητικό είναι απολύτως παράνομο, καθόσον καμία από αυτές τις προαναφερόμενες προδιαγραφές δεν συντρέχουν για το συγκεκριμένο ιαπωνικό προϊόν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε ήδη και εξετάζονται οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την προάσπιση του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία, αλλά και την έγερση αποζημιωτικών αξιώσεων κατά παντός υπευθύνου». 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Απάντηση σχετικά με το δημοσίευμα-αποκάλυψη της εφημερίδας εξέδωσε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «παλιά», αλλά «σε εξέλιξη» και αναφέροντας μεταξύ άλλων πως προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται σημερινό (σ.σ. 21.09.2019) δημοσίευμα της εφημερίδας “Βραδυνή της Κυριακής” δεν είναι καινούργια και τελεί εν γνώσει του Υπουργείου Εξωτερικών. 
Ως επισημάνθηκε και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, αλλά και ως προκύπτει από το ίδιο το εν λόγω δημοσίευμα, το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη κινηθεί νομικά, δια μέσου νομικού εκπροσώπου του στην Ιαπωνία. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς υπεράσπιση και προάσπιση της πάσης φύσεως οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας διεθνώς, καθώς και υπέρ της εξωστρεφούς ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.