Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice Οι σπιτικές μαρμελάδες του μήνα

Οι σπιτικές μαρμελάδες του μήνα

0

Δοκιμάσαμε τη φράουλα και τη λεμόνι-πορτοκάλι και μας φτιάξανε τη μέρα. Δεν ήταν μόνο η γλυκιά, φρουτένια γεύση τους χωρίς ίχνους συντηρητικού που βοήθησε σ’ αυτό. Ήταν κι η αίσθηση ότι βάλαμε το χεράκι μας να μη λείψει το φαγητό από κάποιον που το έχει ανάγκη.

diktyo-marmelades400.jpg

Δοκιμάσαμε τη φράουλα και τη λεμόνι-πορτοκάλι και μας φτιάξανε τη μέρα. Δεν ήταν μόνο η γλυκιά, φρουτένια γεύση τους χωρίς ίχνους συντηρητικού που βοήθησε σ’ αυτό. Ήταν κι η αίσθηση ότι βάλαμε το χεράκι μας να μη λείψει το φαγητό από κάποιον που το έχει ανάγκη.

Στα γευστικά κολλήματα του μήνα που μας πέρασε περίποτη θέση καταλαμβάνουν οι σπιτικές μαρμελάδες του Δικτύου Αλληλεγγύης Βύρωνα που ανακαλύψαμε στα ράφια της «Σέσουλας στα Εξαρχεία». Το νεότατο (δεν έχει κλείσει ούτε εξάμηνο) κοινωνικό-συνεταιριστικό παντοπωλείο του κέντρου διαλέγει προϊόντα που εκτός από εκλεκτή ποιότητα και γεύση, συχνά έχουν να αφηγηθούν και μια ιστορία που ξεπερνά το σύνηθες δίπολο εμπόριο-κέρδος.

Στην προκειμένη περίπτωση οι λαχταριστές μαρμελάδες αποτελούν 100% σπιτικές ιδιοσκευές, που είναι φτιαγμένες από διαλεχτά φρούτα εποχής, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή. Παρασκευάζονται από Βυρωνιώτισσες-μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Βύρωνα, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην μείνει χωρίς βασικά είδη διατροφής ούτε ένας γείτονάς τους. Η εθελοντική αυτή τοπική πρωτοβουλία στηρίζει με διακριτικότητα περίπου 700 οικογένειες της περιοχής της παρέχοντας πακέτα με βασικά τρόφιμα μακράς διάρκειας: ελαιόλαδο, αλεύρι, ζάχαρη, γάλα, όσπρια, ζυμαρικά, ντοματάκια κ.λπ. Όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι της «Σέσουλας», τα χρήματα που εισπράττονται από τις μαρμελάδες -πλην ΦΠΑ- πάνε στην αγορά τροφίμων για τα πακέτα βοήθειας.

Εμείς δοκιμάσαμε τη λεμόνι-πορτοκάλι (πραγματική έκρηξη εσπεριδοειδών στο στόμα) και στο τσακ προλάβαμε το τελευταίο βαζάκι μαρμελάδα φράουλα που ήταν φανταστική (αναμένεται από μέρα σε μέρα η νέα παρτίδα). Ακούσαμε ότι εξίσου νόστιμο είναι και το αχλάδι, αλλά και όλες οι γεύσεις που ετοιμάζουν οι γυναίκες του Δικτύου και ανανεώνονται βάσει των φρέσκων φρούτων της εποχής. Οι μαρμελάδες της αλληλεγγύης κυκλοφορούν σε δύο μεγέθη: το μικρό (300 ml) κοστίζει 3,90 ευρώ και το μεγάλο (500 ml) 4,90 ευρώ.

Info
«Σέσουλα στα Εξάρχεια»
Μαυρομιχάλη 98 & Σμολένσκη, Εξάρχεια, blog sesoula-exarcheia.blogspot.gr/
Τ. 6936916261, [email protected]
Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 και 17:00-21:00

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.