Αρχική Ειδήσεις Οι ΗΠΑ αρνούνται πλέον τη σήμανση ΠΟΠ για το τυρί Gruyere – Οργισμένοι οι Ελβετοί

Οι ΗΠΑ αρνούνται πλέον τη σήμανση ΠΟΠ για το τυρί Gruyere – Οργισμένοι οι Ελβετοί

0
Οι ΗΠΑ αρνούνται πλέον τη σήμανση ΠΟΠ για το τυρί Gruyere – Οργισμένοι οι Ελβετοί

PLANET FOOD | Σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν οι παραγωγοί του ελβετικού τυριού Gruyere, καθώς δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έκρινε πως η ονομασία του δεν θα προστατεύεται πλέον στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το εν λόγω τυρί -που μοιάζει κάπως στην εμφάνιση και την υφή με την ελληνική γραβιέρα- έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στην Ευρώπη, καθώς παράγεται στο χωριό Gruyere της Ελβετίας.

«Όταν λένε ότι η Gruyere ισοδυναμεί με οποιοδήποτε τυρί δεν είναι αλήθεια. Εάν κυκλοφορήσετε στην αμερικανική αγορά, δεν θα βρείτε να πουλάνε τυριά που λέγονται όλα Gruyere. Υπάρχουν κάποια προϊόντα με αυτή την ονομασία, αλλά δεν είναι μία γενική ονομασία όπως λέει το δικαστήριο» τονίζει ο Φιλίπ Μπαρντέ, Διευθυντής της Ένωσης Παραγωγών Gruyere.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι η ονομασία gruyere χαρακτηρίζει είδος φαγητού και δεν είναι ένας όρο αποκλειστικά Ευρωπαϊκός. Το Αμερικανικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών εξαγωγών χαιρέτισε την απόφαση, που όπως λένε αποτελεί νίκη για τους Αμερικανούς τυροκόμους. Οι Ελβετοί όμως είναι οργισμένοι.

«Υπάρχει διαφορά αντίληψης. Το τυρί Gruyere είναι προστατευόμενο προϊόν για εμάς ενώ για τους Αμερικανούς είναι κάτι σαν μάρκα. Οπότε υπάρχει ξεκάθαρη διαστρέβλωση σε σχέση με το πως αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα» λέει η Φλορί Μαριόν, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Γεωργίας της Βέρνης.

Οι Ελβετοί θα καταθέσουν έφεση, καθώς θεωρούν ότι εάν χρησιμοποιείται η ονομασία Gruyere για αμφιβόλου ποιότητας τυριάς που θα παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε θα πληγεί η φήμη του αυθεντικού ελβετικού τυριού. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουν πως οι σωστά ενημερωμένοι καταναλωτές θα επιλέγουν πάντα την ελβετική Gruyere.

«Εξαιτίας της πανδημίας, τα δύο τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά περίπλοκα και στην Αμερική αλλά και εδώ. Όμως ήταν δύο χρόνια με ρεκόρ στις εξαγωγές. Έχουμε ήδη δει πως οι ενημερωμένοι Αμερικανοί αναζητούν το αυθεντικό προϊόν», λέει ο Φιλίπ Μπαρντέ, Διευθυντής της Ένωσης Παραγωγών Gruyere.

Για τους Ελβετούς παραγωγούς, η αμερικανική αγορά είναι ζωτικής σημασίας. Το 2021, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τους 4.000 τόνους τυριού, που ισοδυναμεί με το 12,5% της συνολικής παραγωγής.

ΠΗΓΗ: Euronews

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.