Αρχική Ειδήσεις Γιατί οι Έλληνες κατακλύζουν κάθε Πέμπτη το Αϊβαλί;

Γιατί οι Έλληνες κατακλύζουν κάθε Πέμπτη το Αϊβαλί;

0
Γιατί οι Έλληνες κατακλύζουν κάθε Πέμπτη το Αϊβαλί;

PLANET FOOD | Νέες καταναλωτικές συνήθειες -παιδιά της κρίσης- καταγράφει ο γερμανικός Τύπος.

PLANET FOOD | Νέες καταναλωτικές συνήθειες -παιδιά της κρίσης- καταγράφει ο γερμανικός Τύπος.

Εκτενές ρεπορτάζ για τις αγοραστικές συνήθειες των κατοίκων της Λέσβου δημοσιεύει η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, επισημαίνοντας πόσο πολύ έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων καταναλωτών που ταξιδεύουν από το νησί στο τουρκικό Αϊβαλί προκειμένου να επισκεφτούν τη Λαϊκή Αγορά του. 

Ελιές στη Λαϊκή του Αϊβαλιού | Shutterstock

Οι επισκέψεις Ελλήνων στα τουρκικά παράλια απ’ το νησί είναι εύκολες και όχι κάτι νέο. Ωστόσο αυξήθηκαν κατακόρυφα με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά εκτινάχτηκαν με την πτώση της αξίας της λίρας μετά το ξέσπασμα της τουρκικής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Στις διαδρομές της Πέμπτης από το λιμάνι του Αϊβαλιού για τη Μυτιλήνη όλοι φαίνονται ευτυχισμένοι. Η εικόνα αυτή όμως δεν μπορεί να κρύψει και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η λαϊκή αγορά στο Αϊβαλί γίνεται κάθε Πέμπτη εδώ και χρόνια. Ο αριθμός των επισκεπτών από τη Μυτιλήνη όμως αυξήθηκε ραγδαία με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, από το 2010 και μετά».

Από τρόφιμα μέχρι ρούχα, όλα είναι φθηνότερα εδώ για τους Έλληνες | Shutterstock

«Στη λαϊκή αγορά στο Αϊβαλί τα πάντα είναι πιο οικονομικά, από ρούχα μέχρι τρόφιμα. Την ώρα που στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της κρίσης αρχίζουν να περιορίζονται λίγο, η Τουρκία εισέρχεται σε μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της. […]» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ που αναπαράγει η Deutsche Welle. «Έπειτα από χρόνια βαριάς οικονομικής κρίσης στην ίδια τους τη χώρα, για πολλούς Έλληνες η πτώση της λίρας προσφέρει μια δυνατότητα να κάνουν και πάλι μεγαλύτερες αγορές» συμπεραίνεται.

Η «ειδική» Πέμπτη. Επιπλέον το άρθρο αναφέρει ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη Πέμπτη στην οποία έρχονται περισσότεροι Έλληνες απ’ ό,τι συνήθως κι αυτό λέει πολλά για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση: στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται κάθε 15 του μήνα. Η Πέμπτη που ακολουθεί είναι πάντα η ημέρα με την περισσότερη δουλειά στο Αϊβαλί».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.