Αρχική Διατροφή Doctor Food Ο ρόλος των γονιών στη διατήρηση υγιούς βάρους των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στη διατήρηση υγιούς βάρους των παιδιών τους

0
Ο ρόλος των γονιών στη διατήρηση υγιούς βάρους των παιδιών τους

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια της Ιατρικής Σχολής, τόνισε ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να διδάξουν τα παιδιά τους την υγιεινή διατροφή και τις συνήθειες άσκησης για την πρόληψη του φαινόμενου της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια της Ιατρικής Σχολής, τόνισε ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να διδάξουν τα παιδιά τους την υγιεινή διατροφή και τις συνήθειες άσκησης για την πρόληψη του φαινόμενου της παχυσαρκίας στα παιδιά.

ΠΗΓΗ: diettv.gr σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ξένο, Κλινικό Διαιτολόγο και Διευθυντή τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης στην «Ευρωκλινική Αθηνών»

Κατόπιν μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι μια ομάδα γονέων των οποίων τα παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία για την παχυσαρκία, βρέθηκαν να μη θέλουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα βάρους που έχουν τα παιδιά τους, αλλά ούτε και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αργότερα στην υγεία τους. Τα όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία των υγιεινών συνηθειών στα παιδιά.
 
Οι ερευνητές λένε ότι για να διατηρήσουν τα παιδιά ένα υγιές βάρος, θα πρέπει οι γονείς να καταλάβουν τη σημασία της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και να γνωρίζουν τις συνέπειες των ανθυγιεινών συνηθειών που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
 
«Οι γονείς πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσουν τις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους όπως και τη σωματική τους άσκηση », λέει η επικεφαλής συγγραφέας Kyung Rhee, MD, καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής. «Η μελέτη μας δείχνει ποιοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με τα κίνητρα ενός γονέα για να βοηθήσει το παιδί του να είναι υγιές».
 
Στη μελέτη, οι ερευνητές κάλεσαν 202 γονείς, των οποίων τα παιδιά εντάχθηκαν σε πρόγραμμα κλινικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ώστε να ανταποκριθούν σε μια μελέτη που διερευνά το πώς διαχειρίζονται την υγεία των παιδιών τους.
Τα παιδιά τους αντιπροσώπευαν ένα ευρύ φάσμα ηλικίας μεταξύ 5 και 20 ετών, και το 94% είχε χαρακτηριστεί ως κλινικά παχύσαρκο.
 
Ήταν συγκλονιστικό ότι, το 31,4% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται την υγεία του παιδιού τους ως άριστη ή πολύ καλή και το 28% δεν αντιλαμβάνεται το βάρος του παιδιού τους ως ανησυχία για την υγεία.
 
Περισσότεροι από τους μισούς γονείς δήλωσαν ότι έπαιρναν μέτρα για τη βελτίωση της διατροφής των παιδιών τους, αν και μόνο το 41% ανέφερε ότι ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, χορό ή περπάτημα.
 
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Physical Activity and Health, λέει ότι για να δραστηριοποιηθούν τα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να το κάνουν οι γονείς.
Η εν λόγω μελέτη δεν περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης των γονέων. Οι γονείς όμως οι οποίοι αντιμετωπίζουν και δικό τους πρόβλημα με τα κιλά, στην πραγματικότητα είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παχύσαρκων παιδιών τους.
 
Σε μια μελέτη το 2012 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καλύτερος  τρόπος για να βοηθήσουν οι γονείς να χάσει κιλά ένα παχύσαρκο παιδί, ήταν να χάσουν οι ίδιοι πρώτα τα δικά τους περιττά κιλά.
 
Στη μελέτη, οι γονείς των παιδιών ηλικίας άνω των 14 είχαν λιγότερη επιρροή στις υγιεινές τους συνήθειες από ό, τι εκείνοι με μικρότερα παιδιά. Γι’ αυτό λοιπόν συστήνεται στους γονείς να περνούν στα παιδιά τους έναν υγιεινό τρόπο ζωής όταν αυτά είναι ακόμα μικρά.
 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com