Αρχική Ειδήσεις Ο μύθος της σαμπάνιας και όλα τα άγνωστα μυστικά της

Ο μύθος της σαμπάνιας και όλα τα άγνωστα μυστικά της

0
Ο μύθος της σαμπάνιας και όλα τα άγνωστα μυστικά της

H σαμπάνια πάντοτε θα συνδέεται με την απόλαυση και την πολυτέλεια όσο φτηνή και αν γίνει κάποτε.

H σαμπάνια πάντοτε θα συνδέεται με την απόλαυση και την πολυτέλεια όσο φτηνή και αν γίνει κάποτε.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Όπως κάθε είδος που θεωρείται πολυτελές, έτσι και στην περίπτωση του «μύθου της σαμπάνιας» πολλές είναι οι λάθος πληροφορίες που κυκλοφορούν για το πως πρέπει να διατηρείται, να καταναλώνεται ή ακόμη και από τι παράγεται.

Ιδού λοιπόν ένας σύντομος οδηγός από τον Independent:

Παλαιωμένη vintage σαμπάνια

Η μη παλαιωμένη σαμπάνια παράγεται από την σοδειά της χρονιάς με κάποιο συμπλήρωμα αποθέματος κρασιού παλαιότερων ετών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα έχει την ίδια ποιότητα κάθε χρόνο.

Στην περίπτωση της παλαιωμένης σαμπάνιας χρησιμοποιείται μόνο μιας σοδειάς που είναι τόσο καλή ώστε να μην χρειάζεται εξισορρόπηση.

Διατήρηση
Για τους περισσότερους από εμάς το θέμα της διατήρησης της σαμπάνιας δεν μας απασχολεί ιδιαιτέρως, αφού την καταναλώνουμε αμέσως. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς το μπουκάλι της σαμπάνιας δεν θα πρέπει να μένει όρθιο διότι ο φελλός μικραίνει με αποτέλεσμα να μπαίνει οξυγόνο και να καταστρέφεται. Ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς σε περίπτωση που έχετε ανοίξει ένα μπουκάλι, για να παραμείνει η σαμπάνια αφρώδης θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Από τι φτιάχνεται
Η σαμπάνια δεν φτιάχνεται μόνο από άσπρα σταφύλια, όπως πιστεύουν πολλοί, εκτός και αν υπάρχει η ένδειξη blanc de blancs που σημαίνει πως έχει παραχθεί μόνο από σταφύλια Chardonnay. Συνήθως όμως γίνεται ένας συνδυασμός των τελευταίων μαζί με ποικιλίες pinot noir και pinot meunier.

Πως ανοίγουμε ένα μπουκάλι σαμπάνια
Το βασικό όμως ερώτημα είναι πως ανοίγουμε ένα μπουκάλι σαμπάνια, χωρίς να γίνουμε μούσκεμα. Το μυστικό είναι να γείρουμε το μπουκάλι στις 45 μοίρες, να πιάσουμε το φελλό και να στριφογυρίσουμε το μπουκάλι, αφήνοντας απαλά τον φελλό να βγει. Μόλις βγει ο φελλός διατηρήστε το μπουκάλι στις 45 μοίρες για λίγο ακόμη και μετά μπορείτε να σερβίρετε.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.